Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, çocuklarda sık görülen idrar kaçırma (enürezis) ve kaka kaçırma (enkoprezis) sorunlarına dikkat çekerek, bu durumların 5 yaşından sonra teşhis edilebildiğini söyledi. Aydoğdu, tuvalet eğitimine dair farkındalığın 5 yaş civarında geliştiğini belirterek, erken dönemde bu tanıların konulmadığını ifade etti.
“TEŞHİS SÜRECİ ÖNEMLİ”
Bu tür durumlarda çocuğun ne zamandır ve hangi sıklıkla bu problemi yaşadığının, günlük hayatına etkilerinin dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Aydoğdu, “Ebeveynlerin yaklaşımı, çocuğun bu sorunu ne kadar sürede aşabileceği üzerinde etkili olabilir. Ayrıca, aile geçmişi ve çocuğun mizacı gibi faktörler de tanı sürecinde dikkate alınır.” dedi.
“GECE YA DA GÜNDÜZ FARK ETMİYOR”
Enkoprezis ve enürezisin gece uyku sırasında ya da gündüz herhangi bir aktivite sırasında ortaya çıkabileceğini ifade eden Aydoğdu, bu durumların yalnızca uyku ya da uyanıklıkla ilişkili olmadığını belirtti. Çocuğun bu davranışları bazen istemli bazen de istemsiz şekilde gerçekleştirebildiğini ekledi. Aydoğdu, bu problemlerin stres, anksiyete, dikkat eksikliği, hiperaktivite veya travmatik olaylar gibi psikolojik sebeplerden kaynaklanabileceğine dikkat çekti. Sorunun çocuğun ve ailenin özel durumlarına göre değerlendirilip buna uygun bir tedavi planı oluşturulması gerektiğini vurguladı.
EBEVEYNLERE UYARI
Uzman Psikolog Seda Aydoğdu, bu tür problemlerde ebeveyn tutumlarının önemine işaret ederek, çocuklarına daha sabırlı ve destekleyici bir yaklaşım sergilemelerini tavsiye etti. Ayrıca, tanı ve tedavi sürecinde mutlaka uzman bir hekime başvurulmasının gerekliliğini hatırlattı.