Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden olan inşaat ve gayrimenkul piyasası, tarihinin en büyük krizlerinden birini yaşıyor. Avrasya Yönetici Sanayici ve İşadamları Derneği (AYSİAD) Başkanı Mahmut Catlık, sektörün içinde bulunduğu durumu "bıçak gibi kesilen işler" olarak nitelendirdi. Yüksek faiz oranları ve düşük konut kredisi limitleri nedeniyle emlak sektöründe adeta bir durgunluk yaşandığını belirten Catlık, "Son dört aydır neredeyse hiç iş yapamıyoruz. 1+1 bir evin bile 1,5 milyon lira olduğu bu dönemde, bankaların yalnızca 250 bin lira kredi vermesi büyük bir sorun. Sektörümüz, hiç bu kadar zor duruma düşmemişti" dedi.

Inşat

“FİYAT ARTMIYOR AMA DÜŞMÜYOR DA”

Son iki yıl içinde konut fiyatları tahminlerin ötesinde artarken, konut satışlarının son dört ayda yok denecek kadar azaldığı ortaya çıktı. Satılık çok sayıda konut bulunmasına rağmen talebin neredeyse sıfır noktasında olduğunu ifade eden Catlık, "Talep yok, fiyat artmıyor ama düşmüyor da. Bu sektörde garip bir durum var. Emlak sektöründe hem yüksek faizler hem de yetersiz kredi limitleri nedeniyle inanılmaz bir düşüş yaşanıyor. Bankaların sunduğu 250 bin liralık konut kredisi, ev sahibi olmak için yetersiz kalıyor. Bu durumda konut almak isteyenlerin cebinde en az 1 milyon 250 bin lira olması gerekiyor, bu da çoğu kişi için imkânsız" şeklinde konuştu.

Copernicus uyarıyor: 2024'ün ardından küresel ısınmada yeni rekorlar kapıda Copernicus uyarıyor: 2024'ün ardından küresel ısınmada yeni rekorlar kapıda

“YENİ YATIRIMLAR DURDU”

Yüksek maliyetler nedeniyle inşaat sektörünün yeni yatırımları durdurduğunu ve ekonomik şartların insanların konut almalarına uygun olmadığını belirten Catlık, "Emlak kredi oranları son 1,5 ayda oldukça yükseldi. Bu durum, zaten tıkanmış olan sektörü tamamen çalışamaz hale getirdi. Normalde talep olmayan bir ürünün fiyatı düşer, ancak emlakta bu kural işlemiyor. Konut fiyatları düşmüyor, ama kimse de almıyor" dedi.

Catlık, inşaat sektörünün durma noktasına geldiğini ve bunun da 350 iş kolunu olumsuz etkilediğini vurguladı. Sektörün yeniden hareketlenebilmesi için kredi limitlerinin artırılması ve faiz oranlarının düşürülmesi gerektiğine dikkat çeken Catlık, aksi takdirde inşaat ve gayrimenkul sektörlerinin daha da derin bir krizle karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.

Muhabir: Tahir AYGÜN