DRT TV'nin yılbaşı özel programına katılan Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) Başkanı İbrahim Uzunoğlu, 2024 yılını değerlendirdi ve yeni yıl beklentilerini açıkladı. Başkan Uzunoğlu, “2024 yılının ilk yarısında zorlukların devam etmesini öngördük. 2023'te sıkıntılı bir yıl geçirdik. 2024'e girerken bazı beklentilerimiz vardı. İlk 6 ay sıkıntılı geçer, sonrasında işler istediğimiz seviyeye gelir diyorduk. Ancak, bu dönemde büyük bir felaket olan depremi yaşadık ve bu da bizleri derinden etkiledi. Depremde hayatını kaybedenlere rahmet, geride kalanlara sabırlar diliyorum" dedi. Ayrıca, EYT düzenlemesinin devreye girmesiyle birlikte iş gücü sıkıntısının da baş gösterdiğini vurguladı. Başkan Uzunoğlu, piyasadaki sıkıntıların disipline edilmesi adına yeni düzenlemelerin yapıldığını belirterek, "Bir noktadan sonra faiz arttırımı durduruldu, ancak krediye erişim zorlaştı. Döviz kuru 31 TL'den 34 TL'ye yükseldi, enflasyon ise yüzde 48 seviyelerine çıktı. Bu dönemde TL borçlarımızı dövize çevirerek zararımızı hafiflettik" dedi.

Ekran Görüntüsü (89)

E TİCARETE DİKKAT ÇEKTİ

Regaip Kandili kutsal, önemli ve özel bir gecedir Regaip Kandili kutsal, önemli ve özel bir gecedir

Pandemi sonrasında e-ticaretin hızla büyüdüğüne dikkat çeken Uzunoğlu, "Pandemiden sonra dünya düzeni değişti. Denizli'de 3 bin kişi e-ticaret yapıyorken, şimdi bu sayı 10 bine çıktı. E-ticaretin yükselmesiyle birlikte algılar değişti ve birçok şey evrim geçirdi" şeklinde konuştu. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte yapay zeka ve dijital dönüşümün sektördeki rolünün arttığını belirten Uzunoğlu, "Eskiden tezgahtara büyük önem veriyorduk, şimdi işler yapay zeka ile farklı boyutlara taşındı. Dünyanın ticaret anlayışında önemli bir evrilme yaşandı" ifadelerini kullandı.

Ekran Görüntüsü (93)

“MEVCUDU KORUDUK”

İhracatın 2023 yılında durağan seyrini 2024 yılında da sürdürdüğünü söyleyen Uzunoğlu, tekstil sektöründe herhangi bir artış ya da düşüş yaşanmadığını, mevcut seviyelerin korunduğunu dile getirdi. 2024 yılında ihracatın 4 milyar 262 milyon dolara ulaştığını ifade eden belirten Uzunoğlu, "2023 yılı kayıp bir yıl olarak geçti. 2022'ye göre gerileyen bir durumdayız. Ancak, 2025 yılında bu durumu ileriye taşımalıyız" dedi. Uzunoğlu, sektördeki zorluklara rağmen pozitif bir bakış açısıyla hareket edilmesi gerektiğini vurguladı ve "Negatiflere değil, pozitiflere odaklanmalıyız. Eğer pozitif düşünür ve harekete geçersek, 2025 yılı çok güzel olacak" şeklinde sözlerini tamamladı.

Muhabir: İBRAHİM ALAYONT