Şekerin çuval fiyatının 1.300 TL'den 1.700 TL'ye yükseldiğini belirten Demirdak, "Şeker, temel gıda maddelerinden biri olarak sabit bir fiyatla olmalı, ancak son dönemde fiyatlar sürekli değişiyor. Her 15 günde bir zam görüyoruz. Fiyatlar yer yer 500, 600, 700 TL arasında değişiyor. Bu, esnaf için büyük bir mağduriyet yaratıyor." dedi.

Eleman ve Usta Yetiştirme Sorunu

Sektördeki bir diğer büyük sorunun ise kalifiye eleman ve usta bulmak olduğunu vurgulayan Demirdak, "Son yıllarda doğru dürüst çırak bulamıyoruz. Gençler, üniversite okumayı tercih ediyor, ancak mezun olduktan sonra sektöre uygun donanıma sahip olmuyorlar. Meslek edindirme noktasında ciddi bir eksiklik var. Ağaç yaşken eğilir, diyoruz ama gençler 20 yaşından sonra bir meslek edinmekte zorlanıyor." ifadelerini kullandı.

Demirdak, ayrıca gençlerin hizmet sektörüne yönelik ilgisizliğini de eleştirerek, "Garsonlar bile artık işin gereklerini yerine getiremiyor. İşe alındıktan birkaç ay sonra birçoğu, maaş ve tatil talepleriyle geliyor, ancak sonra hiç gelmiyorlar. 5'ten sonra gezmek istiyorlar, bu sektörde çalışmak isteyen gençleri bulmak zorlaşıyor." diye konuştu.

Kafe Modası ve Üretim Sorunları

Son yıllarda kafe kültürünün yaygınlaşmasının da sektörü olumsuz etkilediğini belirten Demirdak, "Kafelerde satılan dondurulmuş, birkaç aylık ürünler çok yüksek fiyatlarla alıcı buluyor. Ama biz, taze ve emekle ürettiğimiz tatlıları, baklavaları çok daha uygun fiyatlarla sunuyoruz. Ancak insanlar taze yerine, donmuş ürünlere yöneliyor." dedi.

Kiralar ve Yüksek Maliyetler

Kiraların özellikle merkezi bölgelerde çok yüksek olduğuna da değinen Demirdak, "Güzel bir konumda iş yeri açmak zorundayız, ancak kiralar çok yüksek. Ayrıca, iş yerlerinin bulunduğu üst katlarda oturanlar, gürültü ve kokulardan şikayet ediyor. Bu da esnafın iş yapmasını zorlaştırıyor." ifadelerini kullandı.

Vergi ve Cezalarla Mücadele

Esnafın vergi ve idari para cezalarıyla ilgili de ciddi sıkıntılar yaşadığını belirten Demirdak, "Maliye ve tarım il müdürlüğü tarafından uygulanan cezalar, esnafa adeta zulüm haline gelmiş durumda. Cezalar caydırıcı olmaktan öte, esnafı zor durumda bırakıyor." dedi.

2025 Yılı İçin Umutlu Beklentiler

Denizli OSB’de “Su verimliliği ve yönetimi" konuşuldu Denizli OSB’de “Su verimliliği ve yönetimi" konuşuldu

Demirdak, tüm bu zorluklara rağmen 2025 yılı için umutlu olduklarını ifade ederek, "2025 yılında daha güzel bir yıl bekliyoruz. Bu yıl esnaf olarak zorluklarla mücadele ettik ama umudumuzu kaybetmedik. Müşterilerimize daha kaliteli hizmet sunmaya, tatlılarımızla onların ağızlarını tatlandırmaya devam edeceğiz." dedi.

Denizli Şekerciler ve Pastacılar Esnaf Odası Başkanı Abdurrahman Demirdak, sektörün karşılaştığı zorlukları aşmak için tüm esnafın birlikte hareket etmesi gerektiğini belirterek, 2025 yılına dair umutlarını dile getirdi.

Muhabir: İbrahim ALAYONT