Denizli’de yapılan jeofizik etütlerde son 100 yıllık deprem verilerini değerlendiren Jeofizik Mühendisi Murat Bayram, bölgenin deprem risk analizlerinin çoğunlukla “çok tehlikeli” olarak sınıflandırıldığını belirtti. Bölgedeki 50 yılda bir gerçekleşen M=6.5 büyüklüğündeki deprem olasılığının %50 olduğunu ifade eden Bayram, bu durumun bilimsel önlemleri zorunlu kıldığını vurguladı.
Jeofizik Mühendisi Murat Bayram, Türkiye’nin deprem gerçeği karşısında bilim ve disiplini bir araya getirmenin önemini vurguladı. Bayram, toplum olarak zorlu dönemlerde birlik ve beraberlik duygusunu sahaya yansıtmada başarılı olunduğunu belirtirken, deprem sonrası yapılan çalışmaların takdire şayan olduğunu dile getirdi. Ancak, eksikliklerin hala var olduğunu belirterek “Asıl önemli olan depremden önce ne yapabileceğimizdir” dedi.
“Disiplinsizlik Kan ve Gözyaşı Getirir”
Bilimin temelinin güçlü bir dayanak oluşturmak olduğunu ifade eden Bayram, şu iki cümlenin önemine dikkat çekti:
1. “Bir zincir, en zayıf halkası kadar güçlüdür.”
2. “Disiplinin olmadığı yerde kan ve gözyaşı vardır.”
Bayram, bu atasözlerinin toplumun eksikliklerini ve çözüm yollarını özetlediğini belirtti. Türkiye’de bilim dallarının disiplin içinde çalışması gerektiğini ifade eden Bayram, Avrupa’da bu çalışmaların ekip ruhuyla profesyonelce sürdürüldüğünü hatırlattı.
Denizli Örneği: Ortak Çalışma ve Disiplin
Bayram, Denizli ilinin, yer bilimleri çalışmalarında eksiklikler barındırsa da diğer illere örnek teşkil edebilecek bir model olduğunu ifade etti. Denizli’de bilimsel disiplin ve sınırların korunduğunu, farklı bilim dallarının bir araya gelerek ortak kararlar alabildiğini belirtti. Ayrıca, denetim mekanizmalarının önemine vurgu yaptı.
“Deprem Öncesine Odaklanmalıyız”
Murat Bayram, Türkiye’deki yönetmeliklerin ve şartnamelerin genel olarak yeterli olduğunu ancak asıl problemin “Depremden önce ne yapabiliriz?” sorusunun yeterince düşünülmemesi olduğunu söyledi. Mühendislik biliminin ticari faaliyetlerle bütünleşmesi gerektiğini belirterek, “Ülkemizde mühendislik için bir ‘asgari birim fiyat’ tanımı olmalı. Bu, kalite ve kişisel gelişimin başlangıç noktasıdır” dedi.
Bayram, bağımsız ve siyasetten arınmış bir kurumun kurulmasının önemine dikkat çekerek “Bu kurum, Danıştay ya da Sayıştay gibi bağımsız bir yapıda olmalı” önerisinde bulundu.
Denizli ve Deprem Riski
Denizli’de yapılan jeofizik etütlerde son 100 yıllık deprem verilerini değerlendiren Bayram, bölgenin deprem risk analizlerinin çoğunlukla “çok tehlikeli” olarak sınıflandırıldığını belirtti. Bölgedeki 50 yılda bir gerçekleşen M=6.5 büyüklüğündeki deprem olasılığının %50 olduğunu ifade eden Bayram, bu durumun bilimsel önlemleri zorunlu kıldığını vurguladı.
“Bilimi Disipline Bağlamalıyız”
Bayram, Türkiye’nin yer bilimleri alanında ciddi bir potansiyele sahip olduğunu ve deprem, maden, su, petrol ve doğalgaz gibi birçok alanda teknik uygulamalara ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Toplumun bilime sahip çıkması gerektiğini belirten Bayram, şu çağrıyı yaptı:
“Geçmişimiz, bize fedakârlıkla yaşanabilir bir ülke bıraktı. Bu fedakârlığı, gelecek nesillere borçluyuz. Bilim bizi yönlendiriyor. Suçlamadan, yargılamadan bilimi bir disipline bağlamak çatısı altında birleşmeliyiz.”