Fuar Katılımları Engel Tanıyor
Denizli’nin özellikle tekstil sektörü, AB’nin vize duvarı nedeniyle yurt dışı fuar etkinliklerine katılmakta zorlanıyor. Genç ASKON Genel Başkan Vekili Bekir Çakır, fuarlara katılamayan işadamlırının üretimlerini sergileyemediğini ve bunun büyük maddi kayıplara yol açtığını belirtti. Çakır, "Denizli’nin en önemli iş alanlarından biri olan tekstil sektörü için fuarlar büyük bir şans, ancak vize engeli nedeniyle 5 günlük fuarlar için 3 günlük vize verilmesiyle trajikomik bir durum yaşıyoruz" dedi.
İşçiye Kolay, İşadamına Zor
AB’nin altyapı projelerinde yaşanan iş gücü açığı nedeniyle mavi yakalı çalışanlara vize konusunda çözüm sunduğuna dikkat çeken Bekir Çakır, şu ifadeleri kullandı: “Almanya ve Fransa gibi ülkeler altyapı projelerine öncelik veriyor. Ben vize almakta zorlanırken, sıva ustasına hemen vize veriyorlar. 150 Euro gibi yüksek yevmiyeler teklif ediyorlar ki, bu bizim sektörlerimiz için rekabet edilemez bir durum.”
AYSİAD: Vize Politikaları Mükerrerlik Yaratıyor
AYSİAD Başkanı Mahmut Catlık ise Avrupa’nın vize politikasındaki sorunlara dikkat çekerek, başvuru sayısındaki artış iddialarının gerçekleri yansıtmadığını ifade etti. Catlık, "Kısa süreli vizeler nedeniyle aynı kişiler tekrar tekrar başvuru yapmak zorunda kalıyor. Bu da başvuru sayısını artırmış gibi gösteriyor. Bu durum hem bizim işlemlerimizi zorlaştırıyor hem de iş kaybı yaratıyor" dedi.
AB’nin Mülteci Gerekçesi Yetersiz
Mahmut Catlık, AB’nin vize politikalarını mülteci problemiyle açıklamasını eleştirerek, "1 haftalık vize ile 10 yıllık vize arasında, o kişinin geri dönüş kararını değiştiren bir fark yok. Teknik olarak bu gerekçe bizim açımızdan kabul edilemez" dedi.
Denizli Ekonomisi Zarar Görüyor
Vize sorununun özellikle Denizli’de tekstil ve turizm sektörünü olumsuz etkilediği belirtiliyor. Denizli işadamlıarı, Avrupa ile iş ilişkilerinde yaşanan bu sorunların bir an önce çözülmesini talep ediyor. Uzmanlar, AB ile diyalog yollarının açılmasının şehrin ekonomik geleceği için kritik olduğuna dikkat çekiyor.