Sanayide ve inşaatta eleman sıkıntısı had safhaya çıktı. Sanayiciler eleman bulamamaktan dert yanarken, bazı sektörlerde aylık maaşlar astronomik seviyelere çıktı. Özellikle kaynakçı bulunamaması, işleri durma noktasına getirdi. İnşaatlarda vasıfsız elemana bin 800 lira yevmiye verilirken, kaynakçı ustasının yevmiyesi 3 bin lirayı buluyor.
“VASIFLI ELEMANA İHTİYAÇ VAR”
Sektörde vasıflı elemana ihtiyaç duyduklarını ifade eden Denizli Madeni İşler ve Demirciler Odası Başkanı Halit Tavşan, “Herkes masa başı, memurluk istiyor. Okullarda kariyer günleri yapıyoruz, çocuklara yönlendirme yapıyoruz ancak insanların içi boşalmış. Gençlerimiz elinde hazine olduğunun farkında değil. İş bulamayınca 27’sinden 30’undan sonra demirciliği başlıyorlar. Sanat okullarına yön vermezsek bu işler çözülmeyecek. Lise döneminde çocuklarımızı sanat okullarına yönlendirmemiz gerekiyor. Son dönemde 2 gün çıraklık eğitime giden gençlerin lise mezunu olarak kabul edileceği açıklanınca kıpırdanma oldu ancak eskiye göre talep yine çok az. Geçmiş dönemlerde insanlar sektöre akın ederdi” dedi.
“HERKES ÜNİVERSİTE OKUMAK İSTİYOR”
Kaynakçı ücretli hakkında da konuşan Başkan Tavşan, “Sanayi sektöründe ücretler 40 ila 50 bin lira arasına değişiyor. Gemilerde bu rakam 150 bin liraya kadar dayanıyor. Şu anda kaynakçı ücreti 3 bin lirayı buluyor. Aslında piyasası bin 500 ile 2 bin lirasında. Ancak eleman olmayınca bu durum kaçınılmaz oluyor. Herkes kazansın istiyoruz, işyerleri de kazanamıyor ancak işçi çalıştırmak zorunda. Bir usta düzenli çalışsa ayda 100 bin lira kazanabilir. Eleman açığını kapatmak için devlet çırak usta eğiticiliği olan iş yerlerine destek veriyor. Çırak yetiştirdikleri için bir nevi teşvikler var ancak yine eleman bulmakta güçlük çekiyorlar. İnşaat ve sanayi sektörünün sorunlarına kulak asmamız gerekiyor. Bugün sanat okulundan çıkan çocuklar 18 yaşında sigortalı ve en az asgari ücret seviyesinde ücretle iş sahibi oluyor. Ancak ülkemizde herkesin derdi üniversite okumak olduğu için insanımıza bunları anlatamıyoruz” ifadelerini kullandı.
“ELEMAN BULUNMAZSA ROBOTLAR YAPACAK”
Denizli Madeni İşler ve Demirciler Odası olarak yeni projelerde üretmeye başladıklarını ifade eden Başkan Tavşan, “Robot kaynağı sistemi projemiz var. Bununla ilgili de kurslar açacağız. Hiç olmazsa robotlar bari kaynak işlerini yapsın. Bir adam kaynağı 1 yılda zor öğreniyor. Teknoloji gelişiyor. Bizim sektörde de ortam buna doğru evriliyor. Nasıl ki lazer teknolojisi sanayiye girdi, kaynak yapan robotlarda önümüzdeki dönemde sektörde yerini alacak. Bu projeyle ilgili protokollerimizi yaptık. 2-3 yıl içerisinde birçok işveren bunu kullanacaktır. Sektörde kaynakçı ustası bulamayınca en azından gelişen teknolojiden yararlanacağız” dedi.