Asrın felaketi olarak bilinen ve binlerce insanımızı kaybettiğimiz 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, gözler yeniden deprem haritasına çevrilmiş ve Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) bu için kapsamlı bir çalışma başlatmıştı.
Ülkemizin deprem risk haritasını yeniden ele alan Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) deprem riskinin en düşük olduğu illeri kamuoyu ile paylaştı. AFAD tarafından hazırlanan rapora göre Aksaray, Ankara, Antalya, Artvin, Bartın, Edirne, Giresun, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Konya, Mardin, Nevşehir, Niğde, Rize, Samsun, Siirt, Sinop, Trabzon, Yozgat ve Zonguldak illerinde deprem riskinin düşük olduğu kamuoyu ile paylaşıldı. Güncel fay hatlarında yapılan incelemeler ile hazırlanan haritada Denizli’nin birçok noktasında fay hattının bulunması ise tedirgin etti. Denizli deprem tarihi ise yaşanan büyük ölçekli sarsıntılar ile dikkat çekiyor.
DENİZLİ’NİN DEPREM TARİHİ
Denizli’nin deprem tarihine bakıldığında kentin deprem bölgesi olduğu açıkça ortaya çıkıyor. MS 60’da yaşanan büyük deprem ile Laodikya ve Hierapolis antik kentleri yok olmuş ve adeta yerin altına girmişti. 1717 yılında yaşanan depremde kentteki tüm binalar yerle bir olmuş ve 6 vatandaşımız hayatını kaybetmiş. Denizli’deki en büyük deprem ise 1899 yılında yaşandı. Sabaha karşı meydana gelen 7.1 büyüklüğündeki deprem ile kent adeta ağır hazar almış ve 1470’e yakın vatandaşımız hayatını kaybetmiş. 1933 yılında Çivril’de meydana gelen 5.7 büyüklüğündeki deprem ile ilçe büyük hasar almış ve 20 vatandaşımız hayatı kaybetmiş. Ardından yaşanan birçok depremde ise can kaybı yaşanmamış ama yerleşim yerlerinde yapılarda hasarlar oluşmuş.