Denizli

Hukuk Öğrencileri Ulusal Zirveye Katıldı

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hukuk Fakültesi öğrencileri, Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Ulusal Araştırma Merkezi (DEHUKAM) tarafından yürütülen ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından Ankara'da düzenlenen Erasmus+ KA154-YOU (Gençlik Katılımı) projesi olan “Türkiye’nin Deniz İklimi Stratejisinde Gençlerin Rolü” Projesi Ulusal Zirvesi’ne katıldı.

2-5 Aralık tarihleri arasında Ankara’da düzenlenen programa, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hukuk Fakültesi öğrencileriYaser Emre Erdem, Aycan Efe, Muhammet Şaşkan ve Deniz, Kutup ve İklim Hukuku Araştırmaları Topluluğu (DEKAT) Eş Başkanlarından Buket Kaya ve Başkan Yardımcılarından Abdullah Furkan Aka katıldı.

Ülkemizin deniz iklimi stratejilerinin şekillendirilmesinde gençlerin yenilikçi fikirleri ve katkılarıyla, gençleri bu sürecin aktif bir parçası yaparak Türkiye’nin sürdürülebilir geleceğine katkıda bulunmayı ve deniz hukuku konusunda bir farkındalık yaratmayı hedefleyen proje, İç Anadolu Bölge Çalıştayı ile başladı ve Ege, Marmara, Karadeniz ve Akdeniz Bölge Çalıştayları’nın ardından 2-5 Aralık tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirilen Ulusal Zirve Programı ile tamamlandı.

5 Aralıktarihinde gerçekleştirilen kapanış töreninde konuşma yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı ve DEHUKAM Danışma Kurulu Üyesi Ahmet Aydın, deniz ekosistemlerinin korunması ve iklim değişikliğiyle mücadelede gençlerin oynayacağı kritik rolü ve denizlerin korunmasının tüm canlılar için hayati önemde olduğunu vurgulayarak, gençleri daha aktif olmaya davet etti. Aydın: “Denizlerimizdeki biyolojik çeşitliliğin korunması, iklim değişikliğiyle mücadele, sürdürülebilir balıkçılık ve deniz turizmi gibi alanlarda Türkiye’nin stratejik planlarını güçlendirmek gençlerimizin katkılarıyla mümkün olacaktır.” dedi. Aydın, konuşmasının devamında denizlerin korunmasının yalnızca doğal ekosistemler için değil, ülkenin ve dünyanın geleceği için de kritik olduğunun altını çizerek, “Denizlerimizin korunması yalnızca doğamızı değil, ülkemizin ve dünyamızın geleceğini korumaktır. Türkiye’nin iklim stratejisi, gençlerimizin kararlılığı ve çabasıyla güçlenecek, denizlerimiz daha sağlıklı bir geleceğe kavuşacaktır. Denizlerimiz vatan topraklarımızın devamıdır. ‘Mavi Vatan’ olarak adlandırdığımız kıta sahanlığımız ve münhasır ekonomik bölgelerimiz yalnızca ekonomik çıkarlarımız değil, denizlerin ekosistemini ve doğal kaynaklarını sürdürülebilir şekilde koruma sorumluluğumuzu da ifade etmektedir.” şeklinde konuştu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Orhan Solak ise konuşmasında, iklim değişikliğinin küresel ölçekte en büyük krizlerden biri haline geldiğini vurguladı. Solak, iklim değişikliğinin sadece afetlerle sınırlı olmadığını, küresel tedarik zincirlerinin bozulması, üretim alanlarının daralması, su ve gıda krizleri ile iklim göçlerine yol açan geniş çaplı etkilerinin bulunduğunu ifade etti.

Türkiye Ulusal Ajansı Gençlik Koordinatörü Alim Sarıaslan gençlere Erasmus+ Gençlik Fırsatlarını anlattı.Avrupa Birliği destekli projelerle gençlerin uluslararası deneyim kazanma ve projelere katılım olanaklarını aktaran Sarıaslan, gençlerin uluslararası alanda kazanacakları deneyimlerin, Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadeledeki stratejik hedeflerini güçlendireceği vurguladı.

DEHUKAM Müdürü Dr. Mustafa Başkara da yaptığı konuşmada, “Gençlerin katkı, görüş ve önerilerini almak için yola çıktık” dedi ve hayatın her alanında güçlü şekilde hissedilen iklim değişikliğinin denizlerdeki etkilerinin göz ardı edilmesinin imkânsız olduğunu söyledi. Başkara, denizlerin sürdürülebilirliği, gelecek nesillere temiz ve müreffeh bir hayat bırakmanın yönteminin çevreyi korumak ve iklimin etkilerini minimize etmekle mümkün olduğunu vurguladı.