Türkiye’nin sağlık turizminde dünyada yedinci sırada olduğunu hatırlatan Denizli Pamukkale TÜRSAB Bölge Yönetim Kurulu Başkanı Turan Köseoğlu, “Türkiye’de sağlık turizminde çok ciddi aşamalar kaydedildi. Çok başarılı çalışmalar yapılıyor. Bunun dışında termal turizm yine öyle. Sağlık turizminin birkaç dalı var. Denizli bu alanda oldukça zengin. Pamukkale ve Karahayıt’ta bu konuda ciddi tanıtım çalışmaları ile Denizli olarak güzel rakamlara imza atılabilir. Yine Pamukkale’ye Pamukkale Üniversitesi’nin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi yapıldı. Fakat oraya yapılan yatırımın karşılığı henüz alınmıyor. Tanıtımı henüz iyi yapılmadı. Orası için verimli çalışılabilir. Yurt dışı fuarlara katılmak önemli. Londra, Berlin ve Dubai’de büyük fuarlarda profesyonel anlamda temsil edilmemiz gerekiyor. Ne kadar çok tanıtırsak ülkemize o kadar çok turist çekebiliriz. Yine İstanbul, Antalya ve İzmir’de gerçekleştirilen fuarlarda da yer almalıyız. Çok ciddi bir çalışma yapılmalıdır. Bu fuarlara turizm profesyonelleri geliyor, tanıtımlar profesyonelce hazırlanırsa, Denizli’nin tanıtımı çok iyi yapılabilir” diye ifade etti.
"Ülke olarak farklı pazarlara yönelmemiz gerekiyor"
Köseoğlu, Denizli’ye gelen yabancı turistlerde ciddi değişim olduğuna dikkat çekerek, “Son dönemde özellikle Çin Halk Cumhuriyeti’nden, Endonezya’dan, İtalya’dan ciddi anlamda turist sayısında artışlar var. Daha önce Rusya Federasyonu ilk sıralardaydı. İspanya’dan gelen turistlerde artış başladı. Ülke olarak farklı pazarlara yönelmemiz gerekiyor. Hindistan çok büyük bir potansiyel ve yüksek bir gelir grubu da var. Yine Japonya aynı şekilde ve geldikleri zaman ülkemize ciddi döviz bırakılıyor. Mesela Ortadoğu’da Denizli neredeyse hiç yok. Ortadoğu ile ilgili çalışmalar yapılabilir” şeklinde konuştu.
"Kültür turizmine ağırlık vermek gerekiyor"
Google'da en çok arananlar listesinde yer alan Pamukkale hakkında değerlendirmede bulunan Köseoğlu, “Denizli, yılın 12 ayı turizm potansiyeline sahip bir şehir. UNESCO Dünya Miras Listesinde olan Pamukkale, geçici listede yer alan Laodikya’ya sahibiz. Afrodisias yine çok yakın, Salda Gölü yakın bir konumda yer alıyor. Deniz, kum, güneş konseptinden ziyade kültür turizmi konusunda tanıtımlara ağırlık vermek gerekiyor. Çok fazla artan bir talep var. Buraya gelen turistlerin 3 gün 2 gece konaklaması hedefimiz. Çünkü ziyaret edilebilecek yerlerin ziyaret edilmesi turizm potansiyeli açısından önemli” diye belirtti.
“Çardak Havalimanı’nın kıymetini bilmeliyiz”
Denizli’ye uçak seferlerinin azlığı ve Denizli turizmine etkilerine de değinen Köseoğlu sözlerine şu şekilde devam etti: “Deniz olarak daha talepkar ve daha etkili olmalıyız. Denizli, Antalya ile İzmir arasında ve turizmde de bir ara durak. Burada ulaşım ağının eksiksiz yürümesi gerekiyor. Yurt dışından gelen turistin buraya uçakla ulaşabilmesi gerekiyor. Hem başka illerden gelen hem de yurt dışından gelen turistleri düşünerek mutlaka uçak seferlerinin sürekliliği olması gerekiyor. Mesela günde en az bir defa Ankara seferinin olması gereklidir. Diğer illerle bağlantının sağlanması açısından önemlidir. Çardak Havalimanı sadece Denizli'ye değil, Uşak ve Afyon gibi yakın illere de hitap ediyor. Bu yüzden bölgesel olarak da önemli. Çardak havalimanının kıymetini bilip gündemde tutmalıyız.”