Op. Dr. Ünsal Ayça Vergili, ani işitme kaybını şu şekilde tanımladı: "Daha önce herhangi bir işitme sorunu olmaksızın, 72 saat içinde gelişen ve işitme testinde ardışık üç frekansta en az 30 dB kayıp tespit edilen durum ani işitme kaybıdır. Bu durum, genellikle bir sabah uyandığınızda kulağınızın birinde işitme kaybı hissederek fark edilir. Ancak, hastaların çoğu bu durumu geçici bir rahatsızlık olarak değerlendirip tedaviye geç kalabiliyor. Bu büyük bir hata. Ani işitme kaybı yaşayan kişilerin, 3 gün içerisinde KBB uzmanına başvurması hayati önem taşır."

3 Google Ers 1733302154

KİMLER RİSK ALTINDA?

Ani işitme kaybının genellikle 30-60 yaş arası bireylerde görüldüğünü belirten Vergili, hastalığın çoğunlukla tek kulağı etkilediğini ancak nadiren her iki kulakta da işitme kaybına neden olabileceğini ifade etti. "Bu durumun kesin sebebi çoğu zaman tespit edilemese de viral enfeksiyonlar, damar hastalıkları ve bazı kronik rahatsızlıklar ani işitme kaybına yol açabilir," dedi. Kabakulak, kızamık gibi hastalıkların yanı sıra üst solunum yolu enfeksiyonları da risk faktörleri arasında.

ERKEN TANI VE TEDAVİ ÇOK ÖNEMLİ

Op. Dr. Vergili, işitme kaybında erken tanı ve tedavinin, özellikle ilk 3 gün içinde başlamasının iyileşme açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. "Tedaviye geç başlanırsa iyileşme beklentisi azalır ve kalıcı işitme kaybı riski artar," diyen Vergili, şu bilgileri ekledi: "Ani işitme kayıplarında ilaç tedavisi ön plandadır. Ancak ilaç kullanamayan ya da tedaviye yanıt alamayan hastalarda hiperbarik oksijen tedavisi de etkili bir alternatif olarak kullanılmaktadır."

Hastalarından tam not alan sağlık çalışanlarına ödül Hastalarından tam not alan sağlık çalışanlarına ödül

1901035

KULAK ÇINLAMASINA DİKKAT

Vergili, işitme kaybı ile birlikte kulak çınlamasının da sık görüldüğünü ve birçok hastanın bu durumu önemsemeyip hekime gitmekte geç kaldığını belirtti. "Kulak çınlaması, işitme kaybının habercisi olabilir. Bu nedenle böyle bir durumla karşılaşıldığında vakit kaybetmeden KBB uzmanına başvurulmalıdır," dedi.

SONUÇ VE ÖNERİLER

Ani işitme kaybının erken tanı ve tedavi ile iyileşme şansının yüksek olduğunu belirten Op. Dr. Vergili, "Ani işitme kaybı ciddi bir sağlık sorunudur ve mutlaka dikkate alınmalıdır. Herhangi bir işitme kaybı durumunda en kısa sürede bir uzmana başvurun," diyerek vatandaşlara önemli bir uyarıda bulundu.

Muhabir: HABER MERKEZİ