Denizli

MAKSİAD Başkanı Sarı, “Sanayicinin ümidi arttı”

Makine Sanayicileri ve İşadamları Derneği (MAKSİAD) Başkanı Mehmet Sarı, 2024 yılının sanayiciler açısından sıkıntılı geçtiğini ifade etti. Sabit kur, yüksek faiz ve enflasyonun sanayicinin belini kırdığını ifade eden Başkan Sarı, 2025 yılından ise ümitli olduklarını belirterek, “Politika faizinin düşmesiyle birlikte sanayicinin ümidi arttı. 2025 yılından çok ümitliyiz” dedi.

Makine Sanayicileri ve İşadamları Derneği (MAKSİAD) Başkanı Mehmet Sarı, sanayicilerin yeni yıldan ümitli olduğunu söyledi. 2024 yılının çok sıkıntılı geçtiğini söyleyen Başkan Sarı, “ 2024 yılı genel olarak baktığımızda üretim ve sanayi sektöründe sıkıntılı geçti. En büyük sıkıntılar ise, sabit kur politikası, yüksek faiz ve yüksek enflasyon… Ülkemizde yatırımcıların alım gücünün azalması ve döviz kurunun düşük kalmasından dolayı dünyadaki rekabet gücümüz azaldı. Üretim ve satışta da sıkıntılar yaşadık” diye konuştu.

“2025’TEN ÇOK ÜMİTLİYİZ”

2025 yılına dair tahminlerini de açıklayan Başkan Sarı, “2025 yılından çok ümitliyiz. Normalleşme sürecine girildi ve faiz indirimleri başladı. Enflasyonunda düşüşüyle birlikte aynı zamanda Suriye’de Bass Rejimi’nin yıkılmasıyla yeni bir hükümet kuruldu. Suriye’de de yeni işletmelerin devreye girmesi ve insanların ticaret yapabilir duruma gelmesi ülkemize çok katkı sağlayacaktır. Bu yüzden Suriye bize ümit olacaktır. Hem ülkemiz hem de sanayicimiz açısından güzel günler olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

“ASGARİ ÜCRETLİNİN GEÇİNME ŞANSI ÇOK ZOR”

Asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk zammı da değerlendiren Başkan Sarı, “Asgari ücret zammı sanayicinin beklentisinin altında kaldı. Ancak sanayi sektöründe asgari ücretli personel sayısı yok denecek kadar az. Asgari ücretin çok çok üzerinde maaşlar ödeniyor. Yüzde 30 zammın asgari ücretin çok üzerinde alanlar için yapılıyor olması sıkıntı. Maaş zammı verilirken burada kalifiyeli personellere verilecek olan maaşlarında yüzdesi ayrıca ayarlanmalı. Açıkçası 22 bin lira alan bir vatandaşımızın geçinme şansı çok zor. Bu bakımdan baktığımızda ücret çok düşük… Tekstilde, kabloda, makine üretimde asgari ücretli sayısı azınlıkta… Maaş artış oranları çok sıkıntı… Asgari ücretin üstünde maaş alan personellerin artış oranı için devletimizin çalışma yapması gerekiyor. Böyle olsa sanayicide rahat eder. Maaş skalasının da bir şekilde yetkililerce ayarlanması gerekiyor. Yoksa asgari ücretli çalışan vatandaşımızın 22 bin lira ile geçinmesi bugünün şartlarında çok zor. Bugün asgari ücretli bir vatandaşın çocuğunu üniversitede okutma şansı var mı? Bunların üzerine kafa yorulmalı” dedi.