Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Tok, Denizli isminin geçmişte de Denizli olarak anıldığını söyledi. Bilinen Tonguzlu isminin ise bugünkü Servergazi bölgesinde bulunan başka bir yerleşim yerine ait olduğunu kaydetti .
Tarihi kaynaklara göre, 1402 yılında gerçekleşen Ankara Savaşı sonrası Timur’un kışı geçirmek için yöneldiği şehirlerden biri olan Denizli, o dönemde de aynı isimle anılıyordu. Timur’un, bölgeye gelişini anlatan kaynaklarda “Denizli” adının kullanıldığı görülüyor.
Timur’un Denizli’de Konaklaması
Prof. Dr. Turgut Tok açıklamasında, “Timur, Ankara Savaşı zaferinin ardından askerleriyle birlikte güneyde kışlayacak bir bölge arayarak Ekim 1402’de Denizli civarına yerleşti. Laodikeia yakınlarında kamp kuran Timur’un tarihçileri, bu bölgeden “Tonguzlu” olarak bahsetse de, genel anlatımlarda “Denizli” isminin geçtiği dikkat çekiyor. Timur, burada halktan vergi almış ve oğlu Şahrukh’u dönüş güzergâhında Uluborlu’da konaklamaya bırakmıştır. Araştırmalarımıza göre ve diğer tarihçilerin araştırmalarına göre Tonguzlu bugünkü Servergazi Mahallesi bölgesinde yaşayan başka bir topluluk olarak karşımıza çıkıyor. Yani Denizli’nin ismi o günde Denizli imiş” dedi.
Denizli’nin Hakimiyet Değişiklikleri
Timur’un bölgeden ayrılmasının ardından, Denizli’nin yönetimi Germiyanoğulları’na bırakıldı. 1403 yılında Osmanlı hakimiyeti sona ererken, 1411’de bölge kısa süreliğine Karamanoğulları’nın kontrolüne geçti. Ancak Osmanlılar kısa sürede bölgeyi geri aldı ve 1429’dan sonra Germiyan topraklarının tamamı Osmanlılara miras yoluyla katıldı.