Tekstil sektörünün hammaddesi olan pamuk hem tekstilcilerin, hem de üreticilerin tadını kaçırdı. Pamuğun üretim maliyeti 31 lira, satış fiyatı 24-25 lira seviyesinde kalırken, üreticiler isyan etti, tekstil sektörü de durumda rahatsızlığını dile getiriyor. Üreticiler zarar ettikleri için pamuktan uzaklaşmaya başlarken, alternatif ürünlere yöneliyor.

12-4

Denizli'de bugün defnedilenler... 22 Aralık... Denizli'de bugün defnedilenler... 22 Aralık...

“ÇİFTİNİN ÖNÜNDE SIKINTILI BİR SÜREÇ VAR”

“Vatandaşlarımızın işi bu sene çok zor…” diyen Başkan Hamdi Gemici, “2024 yılında küresel iklim değişikliklerinin etkisiyle verimler çok düştü. Bazı bölgelerde dekardan 180 kg kadar ürün alındı. Hem rekolte, hem kalite hem de fiyat düşük. Ancak çiftçinin girdi maliyetlerine baktığımızda yüzde 100’ün üzerinde zam yapıldı. Çiftinin önünde sıkıntılı bir süreç var. Çiftçiler çift taraflı kıskaçtan nasıl kurtulacak? Pamukta destek primi 1 lira 60 kuruş. 3 yıldır da destek primleri de arttırılmıyor. Pamuk üreticisi bu şartlarda eriyip gidecek. Serbest piyasada fiyatlar 22 liraya kadar düştü. Rakamlar iç açıcı görünmüyor” ifadelerini kullandı.

Hamdi Gemici-1

“EN KALİTELİ PAMUK DENİZLİ’DE YETİŞİYOR”

Türkiye’de en kaliteli pamuğun Ege Bölgesi’nde ve Denizli’de yetiştirildiğini aktaran Başkan Gemici, “Ülkemizin en önemli sektörlerinden olan tekstil, Denizli’de de başı çekiyor. Tekstilin hammaddesi de pamuk. En kaliteli pamuk Ege’de yetişiyor. Pamukkale Üniversitesi de yaptığı araştırmalarla bunu tescilledi. Denizli’miz özellikle tekstilde bir marka; iç çamaşırından bornozuna, havludan tişörte… Bu kaliteyi nereden yakalıyoruz? Denizli’de yetiştirilen ve gdo tohum kullanmadığımız pamuklardan… İthal edilen pamuklarda gdo’lu tohumlar kullanılıyor. İnsan sağlığına zararlı... Sebebi de ciltte bıraktığı sorunlar, bunları açıklanan raporlar ortaya çıkarıyor. Yerli pamuğun kıymeti bilinmiyor.” dedi.

1-20

“TEKSTİLCİ İLE PAMUKÇU BİRLEŞMELİ…”

Çözüm önerilerini de paylaşan Başkan Gemici, “Tekstil sektörü de durumdan muzdarip… Yıllardır söylediğimiz kazan kazana dönmek şart. Tekstilci ile pamukçu arasında sözleşmeli üretim yapılması gerekiyor. Pamuk üreticisi kaliteli iplik, istenilen lif uzunluğunda pamukları talebe göre yetiştirir. Herkes alacağı pamuğu bilir, üretici de kazanacağı parayı bilecek. Bugüne kadar bu böyle olmadı. Güvenceli üretim olursa sorunlar bir nebze olsun azalır, şu anda hükümet sektörü serbest piyasa koşullarına terk etmiş durumda” diye konuştu.

Muhabir: İBRAHİM ALAYONT