Sağlık

PAÜ’den Dünya AIDS Günü’nde Farkındalık Çağrısı

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastaneleri Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selda Sayın Kutlu, 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle bir açıklama yaptı.

PAÜ Hastaneleri Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selda Sayın Kutlu yaptığı açıklamada şu bilgileri paylaştı: “İnsan immün yetmezlik virüsü (HIV), bağışıklık sistemini etkileyen ve tedavi edilmezse ciddi hastalıklara ve hatta ölüme neden olabilen bir virüstür. Edinilmiş bağışıklık yetmezliği sendromu (AIDS) olarak tanımlanan infeksiyonun son evresi, bağışıklık sisteminin ileri derecede hasar görmesi sonucu gelişir. İlk olarak 1980’li yıllarda tanımlanan HIV/AIDS, günümüze kadar din, dil, ırk, cinsiyet ve ülke ayrımı yapmadan hızla yayılmıştır. 2023 yılında dünya çapında yaklaşık 630 bin kişi HIV/AIDS ile ilişkili nedenlerle yaşamını yitirdiği, 1.3 milyon kişinin ise HIV’e yakalandığı ve 2023 yılında HIV ile yaşayan yaklaşık 39.9 milyon insan olduğu tahmin edilmektedir. Yeni HIV infeksiyonu olguları, Batı Avrupa ve Kuzey Amerika gibi bazı bölgelerde azalırken, ülkemizin de yer aldığı bazı bölgelerde ise artmaya devam etmektedir.”

“AIDS HASTALIĞINDA KABUL, SAYGI VE İLGİ HAYATİ ÖNEM TAŞIMAKTADIR.”

 Bulaş sebeplerine değinen Prof. Dr. Selda Sayın Kutlu, HIV’in korunmasız cinsel temas, ortak iğne veya şırınga paylaşılması ve HIV ile yaşayan annelerin bebeklerine gebelik, doğum veya emzirme sırasında bulaştığını vurguladı. Prof. Dr. Sayın Kutlu sözlerine şöyle devam etti: “Toplumsal cinsiyet eşitliği, AIDS ile mücadelede insan haklarına dayanan bir yaklaşımın temel unsurudur. Kabul, saygı ve ilgi hayati önem taşımaktadır. Bireyleri ayrımcılık yapan ya da onları damgalayan uygulamalar HIV önleme, test, tedavi ve bakım hizmetlerine erişimi engellemektedir. Her bireyin insan haklarının korunması, HIV’e karşı etkili bir müdahalenin temel dayanağıdır.Günümüzde HIV infeksiyonunu, tamamen ortadan kaldıran bir tedavi bulunmamaktadır. Ancak HIV ile yaşayan bireylerin uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlayabilecek etkili tıbbi tedaviler söz konusudur. HIV tedavisinde HIV ile yaşayan bireylerin uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmesi sağlanırken, virüsün başkalarına yayılması da engellenmektedir. HIV/AIDS ile mücadelede, HIV farkındalığın artırılması, ayrımcılık ve damgalanmanın engellenmesi, HIV tanı testlerine ulaşılabilirliğin artırılması, güvenli cinsel temas ile ilgili eğitimlerin artırılması ve HIV ile yaşayan bireylerin kaliteli sağlık hizmetlerine erişim hakkı sağlanması önemlidir.”

“DOĞRU YOLU İZLEYİN: SAĞLIĞIM, HAKKIM!”

 Prof. Dr. Selda Sayın Kutlu: “İlk Dünya AIDS Günü, HIV ve AIDS hakkında farkındalığı artırmak için 1988'de gerçekleşti. Tıbbi araştırmalardaki ilerlemeler, tedavi ve önlemeye erişimin artması ve virüse ilişkin daha geniş bir bilgi sağlanması sayesinde HIV ve AIDS'e yönelik önemli ilerlemeler kaydedildi. Dünya AIDS Günü, yeni HIV infeksiyonlarını önleme ve küresel olarak HIV ile yaşayan tüm insanlara temel hizmetlerin sunulması gerektiğini hatırlatan önemli bir gündür. Bu yıl 1 Aralık'ta Dünya Sağlık Örgütü, ortakları ve topluluklarıyla birlikte 37’ncisi düzenlenen Dünya AIDS Günü 2024 için bir araya gelecektir. AIDS'i sona erdirme yolunda ilerlemeyi engelleyen eşitsizlikler ele alınarak ‘Doğru yolu izleyin: Sağlığım, hakkım!’ sloganıyla etkinlikler yapılacaktır.” Konuşmanın sonunda Dünya AIDS Günü'nün hastalığın tanınması, farkındalığın artırılması, erken tanı konulması, erken tedavi başlanması ve etkili koruyucu önlemlerin alınması gereken önemli bir gün olduğunun altını çizen Prof. Dr. Selda Sayın Kutlu, dünyada olduğu gibi ülkemizde de HIV/AIDS'in yayılımının durdurulmasının, öncelikle toplumun bulaşma ve korunma yolları konusunda farkındalığının artırılmasıyla mümkün olduğunu belirtti.