PAÜ Mesleki Kariyer Topluluğu tarafından başlatılan “Mesleğini Seç” projesinin dördüncü buluşması, Mustafa Kaynak Anadolu Lisesi öğrencileri ile gerçekleştirildi. Pamukkale Üniversitesi’nin tanıtım videosunun izlenmesinin ardından program PAÜ Mesleki Kariyer Topluluğu Öğrencisi Hayriye Kolağasıoğlu’nun; Pamukkale Üniversitesi’nin sosyal, kültürel ve sportif faaliyet ve imkânlarını, TEKNOFEST Takımları ve başarılarını, PAÜ bünyesindeki öğrenci toplulukları ve gerçekleştirdikleri etkinlikler hakkında verdiği bilgiler ile devam etti.
Dekan Özdel: “Tıp Fakültemizin bir özelliği var ve fakültemiz Türkiye’deki tıp fakülteleri arasında bu anlamda tek olma özelliğini taşıyor o da Probleme Dayalı Öğrenim (PDÖ) sistemi ile eğitim veren bir fakülte olmasıdır.”
Etkinlikte, Pamukkale Üniversitesi’nin sağlık alanında yaptığı çalışmaları aktaran ve PAÜ Tıp Fakültesi’ni genel anlamda tanıtan bir konuşma yapan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman İsmail Özdel şunları ifade etti: “Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi 30 yılını aşmış ve artık kendini ispatlamış köklü bir fakültedir. Bizim Tıp Fakültemizin bir özelliği var ve fakültemiz Türkiye’dekitıp fakülteleri arasında bu anlamda tek olma özelliğini taşıyor o da Probleme Dayalı Öğrenim (PDÖ) sistemi ile eğitim veren bir fakülte olmasıdır. Fakültemizde hocalarımız 10 kişilik küçük gruplarla çalışarak PDÖ sistemini uygulamaktalar. Öğrencilerimize bir problem veriyoruz ve bu problemin nasıl çözüleceğini bu küçük gruplarla birlikte çalışarak öğretiyoruz. Biraz meşakkatli ama ezberden uzaklaşıp öğrenmeyi öğreten bir sistem olarak çalışıyoruz. Bunun neticesini de Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda (TUS) öğrencilerimizin başarıları ile alıyoruz. Bizim fakültemiz Türkiye sıralamasında; 65. sıradan öğrenci alıyor, uzmanlıkta ise 15-16. sıralardan öğrenci veriyoruz. İşte bu noktada farkımız bizim sistemimizin başarısı olarak ortaya çıkıyor. Yine PAÜ Tıp Fakültesi Türkiye’de akredite olan sekiz fakülteden biridir. Bu yıl üçüncü kez reakredite olmanın gururunu yaşıyoruz. Bu şu demektir, biz standardımızı koruyoruz ve akredite olmanın tüm gerekliliklerini taşıyoruz. Tıp Fakültesi tercih edecek öğrencilerimiz akredite olmuş bir fakülte tercih etmelisiniz. Yine Uluslararası değişim programları olan fakülteleri tercih etmeye gayret edin. Şunu asla unutmayın, bir tıp hekimi hastaya dokunmadan yetişemez. Hasta olmadan doktorluk olmaz. O sebeple seçimlerinizi yaparken bunlara dikkat etmeye gayret göstermelisiniz. Tüm bunların yanında öğrenci çalışma modüllerimiz var fakültemizde, yine her türlü teknik imkanların olduğu laboratuvarlar bulunmaktadır. Her öğrencinin bu imkanlardan yararlanabileceği dersliklerimiz ve amfilerimiz mevcut. Bunların yanında empatiyi geliştirici ‘Doktor olmadan hasta ol’ projemiz, yurt dışı değişim projelerimiz ile birlikte Türkiye’de en ideal eğitimlerden birini verdiğine inandığımız bir Tıp Fakültemiz var. 300’ün üzerinde hocamız ve 1600 öğrencisi ile şuanda Türkiye’nin en güzide fakültelerinden bir tanesidir.”
Dekan Karadeniz: “Hukuk Fakültesi olarak PDÖ derslerimiz de var. Öğrencilerimiz direkt uygulamayı görüyorlar ve bununla mezun olduklarında farklı bir ortamda karşılaşmıyorlar”
Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hülya Kabakçı Karadeniz yaptığı konuşmada şunları ifade etti: “Pamukkale Üniversitesi'nin en gözde fakültelerinden bir tanesi Hukuk Fakültesi. Şöyle ki, sekizinci yılımızdayız ve bizimle kurulan diğer hukuk fakültelerinin içlerinde akademik olarak en iyisiyiz. Genç, dinamik ve alanında uzman akademik personelimizle öğrencilerimize hizmet veriyoruz. Yeni mezunlar veriyoruz. Üç yıl mezun verdik bu sene dördüncüsü olacak. Öğrencilerimizin yüzde 25'i Denizli'den geliyor. Yüzde 50'si Ege Bölgesi’nden geliyor. Denizli Barosu'nda görüyoruz onları. Aralarında hâkim, savcı olanlar var. Orada en dışa dönük, en kendisini ifade edebilen gençler Pamukkale Üniversitesi mezunları diyorlar. O kadar seviniyoruz ki bunları duydukça. Biz yeni bir fakülteyiz ama tüm Türkiye'de sonuçlar çıktı ve Türkiye ortalamasında üstte bir başarımız var. İlk onda hukukçumuzun olması bizi gururlandırdı. Yani zaten iyi bir eğitim verdiğimiz düşünüyoruz ama bunların karşılığını görmekte bizleri gerçekten mutlu etti. Pamukkale Üniversitesi Hukuk Fakültesini neden tercih edelim diyorsunuz. Pamukkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi önce Denizli'desiniz zaten bizim fakültemizin yüzde 25'i Denizli'de ve en çok mutlu olan da yani çünkü fakülte çok fazla ders çalışmayı gerektiriyor. Ya ailenizin yanında kalacaksınız ya da yurtta kalacaksınız.
Evde öğrenciler çok zorlanıyor çünkü çok fazla okumaları gerekiyor. Öğrencilerimizin, mezunlarımızın çok aktif olmasının sebebi etkin çalışan öğrenci topluluklarımız var. Sürekli etkinlik yapıyor her sene bunlar da meclis simülasyonlarından çeşitli etkinliklere kadar. Hukuk Fakültesi olarak Probleme Dayalı Öğrenim (PDÖ) derslerimizde var. Öğrencilerimiz direkt uygulamayı görüyorlar ve bununla mezun olduklarında farklı bir ortamda karşılaşmıyorlar. Denizli'de tek hukuk fakültesi olmasının da yararlarını görüyorsunuz. İzmir, İstanbul, Ankara gibi devlet üniversitelerinin yanı sıra toplam 46 devlet üniversitesinde 25. sıradayız zaten. Akademik kadrolarının hepsinden iyiyiz ama öğrenciler tabii İstanbul, Ankara İzmir yazıyor. Bizim burada çok fazla iş birliklerimiz var. Cumhuriyet Başsavcılığıyla direkt öğrenciye yönelik program yapıyoruz ve dava açıyoruz. Davaları ilk duruşmada izlemek önemli. Konuya vakıf olmak ve öğrenciyken adliyelerde davalar katılıyorlar. Ceza davaları, Ticaret davaları gibi davalar. Bunu başka illerde görmeniz mümkün değil. Birçok hukuk fakültesi var hangilerinin öğrencilerine ulaşacaklar ama bize burada tek olduğumuz için çok yakından ulaşabiliyorlar. Biz de çok yakın ilişkiler içindeyiz. Öğrencilerim sanki daha mezun olmadan Baro üyesiymiş gibi Baro’nun her aktivitelerine katılıyorlar. Bu arada öğrencilerimizin hukuk deyince aklına önce avukatlık geliyor ama artık hukuk çeşitleri her yerde tabii ki adli mahkemenin, idari mahkemenin, savcılık, akademisyenlik, noterlik, serbest avukatlık, kurum avukatlığı, bakanlıkların müfettişlikleri, uzmanlıkları hatta özel sektörde birçok alanda hukuk bilgileri sayesinde Hukuk Müşavirliği ya da oralarda çalışan Hukukçuları görüyoruz. Çünkü hukuk bilen herkes hangi alana giderse orada başarılı olduğunu göstermiş oluyor. Peki neden Pamukkale Hukuk Fakültesi dersek kampüs içinde bir yerleşkedeyiz. Yeni binamız bitmek üzere o yüzden hem ortam olarak güzel zaten. Kampüsümüz gerçekten o kadar güzel ki Türkiye'de üniversite kampüsleri içinde ilk üçe giriyor. Sadece görsel olarak değil içi dolu. 24 saat yaşayan bir kampüs. Fakültenin de kampüs içinde olması etkili çünkü hukuk isteyenlerin akademik olarak fazla çalışması gerekiyor o yüzden 24 saat açık olan çalışma salonlarının ve kütüphane inin bulunması önemli.
Dekan Ağdağ: “Ülkemizde savunma sanayinde olan gelişmeler, pek çok bizi sevindiren gelişmeler var bunlar çok büyük oranda Türk mühendislerinin başarısı. Sizler de bu başarının bir paydaşı olabilirsiniz”
Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Nuri Ağdağ yaptığı konuşmada şunları belirtti: “Öncelikle Mühendislik Fakültesinden başlayayım, 10 tane bölümümüz var fakültemizde. Bu bölümlerden jeoloji mühendisliği şu an için öğrenci almıyor. Bunun haricinde, bilgisayar, elektrik-elektronik, makine, endüstri, tekstil, çevre, gıda, inşaat mühendisliği öğrenci alıyor. Bunlar içerisinde son yıllarda malum revaçta, bilgisayar mühendisliği yazılımla ilgili konularda gündemde, en üst birimden öğrenci alan bölümümüz de bilgisayar mühendisliği. Bu saydığım 9 tane bölüm hem hoca sayısı kalitesiyle hem de laboratuvar imkanlarıyla şu an öğrencilerimizin ihtiyaçlarını karşılayan, onları iyi bir mühendis yapabilme durumunda olan bölümler. Mühendislik Fakültesinin şöyle bir özelliği var, tarihi PAÜ’den eski. Biliyorsunuz PAÜ 1992 yılında kuruldu, Mühendislik Fakültesi ise İnşaat ve Makine Mühendisliği ile Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi olarak 1976’da kuruldu. Yani 76’dan bugüne, Allah nasip ederse seneye 50. yılını kutlayacak Mühendislik Fakültesi, köklü bir fakülte bu açıdan baktığımızda da. Mühendislikle ilgili karşımıza en popüler olarak çıkan durum TEKNOFEST. TEKNOFEST’de birçok öğrencimiz çeşitli takımlar kurarak, biraz önce Üniversitemizde öğrencimiz olan arkadaşımız anlattı, bilimsel çalışmalar yapıyorlar. Çok zevkli atölye-laboratuvar çalışmaları gerçekleştiriyorlar Teknoloji Fakültesiyle ortak olarak ve arkadaşımızın da söylediği gibi çeşitli başarılar elde ediyorlar. Bu manada mühendislik fakültelerinin özellikle günümüzde ülkemizde savunma sanayinde olan gelişmeler, pek çok bizi sevindiren gelişmeler var bunlar çok büyük oranda Türk mühendislerinin başarısı. Sizler de bu başarının bir paydaşı olabilirsiniz. Çok sözümü uzatmak istemiyorum hemen Teknoloji Fakültesine geçeyim. Teknoloji Fakültesinde beş tane bölüm var. Bu bölümler biyomedikal mühendisliği, mekatronik mühendisliği, malzeme mühendisliği, otomotiv mühendisliği bir de makine mühendisliği bölümü. Makine mühendislik fakültesinde de var, ilk kurulduğunda aynısı olmasın diye imalat mühendisliği adıyla kurulmuştu ardından YÖK’ün kararıyla o da makina mühendisliğine çevrildi. Diyeceksiniz ki mühendislik fakültesi varken benzer şekilde teknoloji fakültesi neden var. Şöyle açıklayabilirim: Teknoloji fakültelerinin amacı uygulamadaki yeteneği becerisi daha yüksek olan mühendisler yetiştirmek amacıyla kurulmuş 2012 yılında ve teknoloji fakültelerindeki tüm bölümlerde sekiz yarıyılın yedi yarıyılı teorik eğitim bir yarıyılı sanayide veya sizin istediğiniz mesleğinizle ilgili herhangi bir kuruluşta iş yeri eğitimi dediğimiz. Bir yarıyıl da tamamen orada geçiyor. Dolayısıyla sanayiden işin içinden yetişen mühendisler olarak okulunuzu tamamlıyorsunuz. Teknoloji fakültelerindeki bu avantajı gören mühendislik fakültesindeki bazı bölümler de bu 7+1 uygulamasına geçti. Bunlardan mühendislik fakültesinde 7+1 uygulaması olan bölümler endüstri mühendisliği bölümü ile çevre mühendisliği bölümü. Teknoloji fakültesindeki ve mühendislik fakültesindeki endüstri mühendisliğinde gördüğümüz uygulama şu şekilde pek çok öğrencimiz iş yeri eğitimi yaptığı o 7+1’in +1’ini gerçekleştirdiği kuruluşta işe giriyor. Hazır bir işi oluyor, çünkü kendisini orada gösterme fırsatı oluyor dört beş aylık periyotta. Orada rahatlıkla işe girmiş oluyor.”
Dekan Coşkun: “Çift diploma SUNY programlarımız ile Türkiye’de 6 üniversiteden biriyiz”
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Coşkun yaptığı anlatımda şunlara değindi: “Fakültemizde 8 bölüm var. Bu 8 bölümde de 12 program var. Örneğin İşletme Bölümümüzün hem İngilizce hem Türkçe olmak üzere iki programı bulunuyor. Aynı şekilde Ekonomi Bölümümüz de Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki programı mevcut. Bunlara ek olarak çift diploma SUNY programlarımız var. Türkiye’de 6 üniversiteden biriyiz bu anlamda. StateUniversity of New York (SUNY) çift diploma programlarımız; Siyaset Bilimi ve Siyaset Yönetimi Bölümü ile Ekonomi Bölümümüz. İki sene bizde iki sene New York’da eğitim alarak hem New York Eyalet Üniversitesi hem de Pamukkale Üniversitesi diploması sahibi olabiliyorlar. Dolayısıyla bu programlardan mezun olan öğrencilerimiz ister ülkemizde ister New York’ta çalışma imkanına sahip olmaktadır. Fakültemizde iki şeye çok önem veriyoruz. Biri uluslararasılaşma, yabancı dile eğitimi ile beraber. Öğrencilerimizin mezun olana kadar uluslararası bir aktiviteye katılması bizler için çok mühim. Amacımız, bizden mezun olan öğrencilerin iyi bir seviyede yabancı dil kullanabilen, yurt dışını görmüş orada tecrübe edinmiş olarak mezun olmasını sağlamak. Ayrıca, fakültemizin tüm bölümlerini kazanan öğrencilerimiz için İngilizce hazırlık eğitimi imkânımız bulunmaktadır. Fakültemizin önemli özelliği, akademik başarının yanında yabancı dil eğitimi olmazsa olmazımızdır. Diğer önem verdiğimiz konu ise yapay zekâve dijitalleşme. Yapay zekâ ve dijitalleşme ile ilgili bizim fakültemizde hangi bölümü kazanırsanız kazanın istediğiniz takdirde veri bilimi modülü ve yapay zekâ modülü diye modüllerimiz var. Öğrenci bu alanda 4-5 adet ders seçer ve ders sonunda da veri bilimi uzmanı sertifikasını alabilir. İş bulma açısından iyi bir yetkinlik kazanmış olursunuz. Bunun dışında 7+1 eğitim modeli ile öğrencilerimizin bizatihi iş başında eğitim yapmalarını sağlarız. Türkiye’deki diğer iktisadi ve idari bilimler fakülteleri arasından bizim fakültemizi öne çıkartan özellikler bunlar.Pamukkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Türkiye’nin en iyi 15 fakültesinden birisidir. Dünya sıralamasında ise 801. sırada yer almaktadır. Bu da aslında, Türkiye’deki 13 devlet üniversitesinden biriyiz demek oluyor.”
Rektör Kutluhan: “Biz Pamukkale Üniversitesi’ni kazanan öğrencimizin kendi kendine öğrenme kapasitesini geliştirmesini istiyoruz”
Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan PAÜ’yü anlattığı konuşmasında şunlara değindi: “Denizli yarışan bir şehir. Her sene ihracatta ilk 10’da yer almayı hedefleyen, üreten çalışkan bir şehir. Pamukkale Üniversitesi olarak bizler de çalışmalarımızda Denizli’yi dünya ve ülke gündemine taşımaya gayret ediyoruz. Denizli dünyada 185 ülkeye ihracat yapıyor. Pamukkale Üniversitesi’nin de şu ana kadar 55 ülke ile anlaşması bulunmaktadır. Biz de Üniversite olarak Denizli ile yarışıyoruz aslında. Benim sizlere tavsiyem üniversite sınavında ilk 50’de ilk 100’de yer almaya gayret edin. Öncelikle bu sınavı ciddiye alıyoruz ve çalışıyoruz. Sınava çok az bir zaman kaldı. Sınav zamanına kadar cep telefonlarınızı bir kenara bırakın. Ders çalışmaya gayret edin. Sınav sonrası tercih döneminde ise mutlaka Pamukkale Üniversitesi’ne yer verin. Bu okulda 204 öğrenci sınava girecekse hepsinden mutlaka Pamukkale Üniversitesi tercihi istiyoruz. Bizler için Denizlili olmanızın önemi var. Dünyada kaç tane Pamukkale var? Kaç tane Pamukkale Üniversitesi var? Bir. Üniversiteler kaça ayrılıyor? İkiye, Pamukkale Üniversitesi ve diğerleri. Burada dekanlarımız çok güzel bilgiler verdiler. Sizleri ilgilendiren en önemli sıkıntı şu; Müdürümüzün bize aktardığı 204 öğrenci sınava girer bunun 150’ye yakını yerleşir. Gerisi de yerleşme hakkı olmasına rağmen ben bir sene daha çalışıp daha iyi bir okul kazanacağım diye bir yılını öldürecek dedi. Bu bir yılınızı öldürmeyin. Çünkü üniversite diplomasının hangi okuldan olduğunun bir önemi yok. Bu bir başarı değil. Etrafınızdaki başarılı kariyer yapmış kişilere gidin sorun. Nerede okudun? Ne okudun? Diye… Hepsi Oxford mezunu değildir. Burada esas şu, lisede bir eğitim alıyorsunuz ama üniversitede kendi kendinize öğrenmeniz gerekiyor. Örneğin Hacettepe Tıp Fakültesi’ne puanın tutmamıştır Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne gelirsin. İlla şu üniversite diye bir yılınızı öldürmenize gerek yok.
TUS’un bir yıl ikincisi başka bir yıl da üçüncüsü Pamukkale Tıp Fakültesi’nden çıktı. İşte burada tüm dekanlarımın dediği bir şey var. Biz Pamukkale Üniversitesi’ni kazanan öğrencimizin kendi kendine öğrenme kapasitesini geliştirmesini istiyoruz. Bunu geliştiren öğrenci liderdir. Kimseye ihtiyacı olmaz. Dolayısı ile bizler Pamukkale Üniversitesi’nde lider yetiştirme hedefini üsteniyoruz. Yaptığınız 24 adet tercihin hiç olmazsa bir tanesine belki de 24.’ye Pamukkale Üniversitesi’ni yazarken beni hatırlayın. İçinizde benim gibi havadan uçup tek tercih yazanlar olacaktır. Bu hatayı yapmayın. İdealinizdeki üniversiteyi ilk sıraya yazalım ama altına da PAÜ’yü yazalım. Fakültelerimiz öğrenci odaklı eğitim vermektedir. 19 fakültemiz, 17 meslek yüksekokulumuz, 165 öğrenci topluluğumuz bulunmakta. Bu 165 öğrenci topluluğunun etkinliklerinin her birini destekliyoruz. TEKNOFEST kulvarında her yıl ayrı ayrı başarılarımız mevcut. Bu TEKNOFEST Takımlarımıza da her anlamda destek sağlıyoruz. Dolayısıyla bizim Ankara’da, İstanbul’da, İzmir’de olmamıza gerek yok. Çalışana her yerde iş var hele de Denizli’de. Şu anda Teknokent sayımızı ikiye çıkarttık. Teknokent demek ar-ge, inaovasyon ve yenilik demek. Orada yapılan buluşlar üretiliyor kullanılıyor. Eğer seri üretim olarak düşünülüyorsa fabrikaya dönüşüyor. Bizim Teknokentimiz de Denizli’nin en güzel yerindedir. Orada şimdi ek binalar yapacağız. Öğrencilerimizin ar-ge çalışmalarını sağlamaları için. Diğer bir projemiz ise bir kişi İngilizce öğrenmemiş olabilir. Ama buradaki iş insanlarımız gibi, kendini anlatabilsin tanıtabilsin diye bizler Üniversitemizde verilen zorunlu İngilizce derslerini şu anda yüz yüze dinleme ve konuşma derslerine çevirdik. Muhteşem bir çalışma oldu. Ek olarak, bizim öğrencilerimiz için başlattığımız mezun olmadan önce teknik yüzmeyi başarabilirsin projemiz var, öğrencilerimizin ücretsiz teknik yüzme öğrenmesini sağlıyoruz. Geçtiğimiz sene 800 kişiye teknik yüzme öğrettik. Ben konuşmama son verirken hepinize başarılar diliyorum. Geleceğin yöneticileri, mimarları, avukatları, doktorları sizler olun. Gözlerinizden öpüyorum.”
Programın sonunda öğrencilerden gelen sorular yanıtlanarak okul müdürü İbrahim Arçay ile Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan arasında hediye takdimi gerçekleşti. Ayrıca ‘Mesleğini Seç’ Programının yapılmasında emeği geçen topluluk danışmanı Doç. Dr. Fatih Akçay ilePAÜ Kariyer Topluluğu üyelerine de hediye takdiminde bulunuldu.