Sanayide yaşanan %3'ü aşan daralma, üretimdeki tablonun vehametini gözler önüne seriyor. BASİAD Başkanı Doğan Değirmenci, ekonomide çarkların durma noktasına geldiğini ve sanayicinin yatırımdan uzaklaştığını ifade etti.
Değirmenci, enflasyonla mücadelenin yalnızca para politikalarıyla sürdürülemeyeceğini vurgulayarak, mali tarafta eksik kalan adımlara dikkat çekti. "Mevcut politikalarla enflasyon hedefini %30'un altına çekmek artık çok zor. Tek haneli enflasyon ise mümkün değil" diyen Değirmenci, ekonomik istikrar için para reformunun kaçınılmaz olduğunu söyledi.
KAYIT DIŞILIĞE KARŞI ETKİN MÜCADELE
BASİAD Başkanı, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin önemine de değindi. Çözüm için ölçülebilir, denetlenebilir ve hesap verilebilir bir kamu maliyesi sistemi oluşturulması gerektiğini belirtti. Verimlilik konusunun sadece özel sektörün değil, kamunun da ana gündemi olması gerektiğini dile getirdi.
EKONOMİK ZONELER VE SEKTÖREL TEŞVİKLER
Değirmenci, ekonomik zonelarla ihtisas üretim alanları oluşturulmasının şart olduğuna dikkat çekti. "Küresel tedarik zincirinde dijital ve yeşil dönüşümle fark yaratacak bir kuşak yetişecek. Bu kuşak, ihracatta rekorlar kıracak. Ancak bunun için reel sektörün kilogram başı ihracat oranına göre istihdam odaklı sektörel teşvike ihtiyacı vardır" dedi.
"EN BÜYÜK SİLAHIMIZ GİRİŞİMCİLİK RUHUMUZDUR"
Yeni yatırımlara olan ihtiyacı vurgulayan Değirmenci, STK'ların iş dünyası için birer deniz feneri olması gerektiğini söyledi. "Fenerin ışığı ise akıl, bilim ve nitelikli ekonomistlerin yol haritası olacaktır" ifadelerini kullandı.
BASİAD Başkanı'nın öne çıkardığı ana çözümler:
- Para reformunun hayata geçirilmesi
- Küresel tedarik zinciri için yeşil ve dijital dönüşüm
- Kârlı ve verimli ihtisas üretim alanlarının oluşturulması
- Kayıt dışı ekonomiye karşı etkin mücadele
- Kilogram başı ihracat oranına göre sektörel teşvikin hayata geçmesi
Sanayideki daralmanın aşılması için yatırım ortamının yeniden canlandırılması gerektiğini belirten Değirmenci, girişimcilik ruhunu korumanın önemine dikkat çekti.