Denizli

Tapulu araziye kafana göre ağaç dikmek yasak! 1 Ocak’ta başlıyor

Tarımsal üretimin planlanması yönetmeliğinin 13’üncü maddesinin 3’üncü bendinde eğimi yüzde 6’nın altında olan arazilerde yeni meyve bahçesi tesisine izin verilmeyeceğine yönelik bir yasaklama getirildi. 1 Ocak 2025 tarihinde hayata geçecek olan yönetmelik tartışmalara yol açarken, bu yasağa uymayanlar desteklerden men edilecek ve para cezasıyla karşı karşıya kalacak.

1 Ocak 2025’den itibaren planlı üretim uygulaması hayata geçecek. Tarımsal üretimin planlanması yönetmeliğinin 13’üncü maddesinin 3’üncü bendinde eğimi yüzde 6’nın altında olan arazilerde yeni meyve bahçesi tesisine izin verilmeyeceğine yönelik yasaklama getirilirken, bu karar çiftçilerin tepkisini çekti.  Yasağa uymayanlar önce uyarılacak, ardından da 5 yıl desteklerden men edilecek ve çiftçi kararında ısrar ederse para cezasına kadar giden bir süreç işleyecek.

“ŞARTLAR UYMAZSA HİÇBİR AĞAÇ DİKEMİYORUZ…”

Yeni üretim planlamasının tehdit gibi olduğunu ifade eden Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, “Yüzde 6 eğimin altındaki yerlerde meyve ağacı dikimi yasaklandı. O yetmiyor gibi dikim yapılacak bölgede en az yüzde 80 meyve deseni oluşmuş olacak. Şartlara uyulmaz ise hiçbir ağaç dikemiyoruz. İlk etapta ikaz edecekler. Sonrasında Çiftçi Kayıt Sistemi’ndeki desteklerden men edecekler. Temel üretim desteği vermeyecekler. Devlet bankalarından düşük faizli kredi alamayacaklar. TARSİM sigortasından yararlandırmayacaklar. Bunun sancılarını çok kötü çekeceğiz” dedi.

“TEK YILLIK ÜRÜNLERE DOĞRU YÖNLENDİRMELER VAR”

“Tarımda ciddi sıkıntılar bizi bekliyor” diyen Başkan Gemici, “Çiftçiyi tek yıllık üretime yönlendirmek istiyorlar. Üretim planlaması adı altında tek yıllık ürünlere doğru yönlendirmeler var. Ancak tek yıllık ürünlere de hak ettiği destek verilmiyor. Çiftçi nar ağacı dikse 3 ton ürün alsa, 15 liradan satsa 45 lira kazanacak. Pamuk ya da hububat dikiyorlar, dekardan 500 kg ürün alsa, 20 liradan satacak ve 10 bin lira para kazanacak. 35 bin lira açığı var. Böyle olunca da vatandaş zor durumda kalıyor. Devletimiz üreticileri primlerle desteklese ve aradaki farkı bir nebze olsun kapatsa sorun kalmaz, ya da ürün para etse sorunlar ortadan kalkar. Çiftçinin elinde tapusu olan arazisini istediğini ekebilmeli. Kendine göre tasarrufu olur ancak alınan karar çok vahim. Primlerle çiftçinin elinden tutsalar, meyve kadar olmasa da gelir elde edebileceği stratejik ürünlere yönelimlerini sağlasalar bile yetecek” diye konuştu.

DESTEK PRİMLERİ KALKACAK MI?

Başkan Gemici destekler hakkında da şu ifadeleri kullandı; “Şu anda yıllardır yürürlükte olan fark ödemesi ve primlerin olmayacağı görülüyor. Sadece 2024 yılında pamuk, buğday mısır ve arpa da destek ve prim ödemeleri yapılmıştı. 2025’in Şubat ayında da hububat ve bakliyat ürünlerinin primleri ödenecek. 2025 yılında ise bu mahsullerdeki fark ödemesi ve prim ödemesi yok. Kapıda büyük bir sıkıntı var”