2024 yılında tekstil ve hazır giyimde istihdam kaybı 65 bini aştı. Bunun 52 bini hazır giyimde gerçekleşirken, 12 bini tekstil sektöründe meydana geldi. Rakamları değerlendiren Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği(DETGİS) Başkanı Mukaddes Başkaya, “Acilen finansman destekleri sağlanmalı, teşvik mekanizmaları devreye alınmalı ve üretim maliyetlerini düşürücü önlemler uygulanmalıdır. Aksi takdirde, bu kayıplar artarak devam edecektir” dedi.

Son birkaç yıldır kapanma ve istihdam kayıpları ile gündemde olan ve 3 yılda 300 bine yakın istihdam çıkışının gerçekleştiği tekstil ve hazır giyim sektöründe 2024 yılı rakamları da belli oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerinden derlenen bilgilere göre 2023 yılı sonunda iki sektörde 1 milyon 24 bin 976 olan toplam istihdam, 959 bin 395’e geriledi.

İki sektörün bir yıllık istihdam kaybı 65 bin 581 olarak gerçekleşti. En yüksek istihdam kaybı hazır giyim sektöründe yaşandı ve bu alanda çalışan sayısı 12 aylık dönemde 52 bin 768 adet birden gerileyerek 574 bin seviyesine düştü. Tekstilde ise istihdam sayısı 12 bin 813 düşüşle 384 bin 711’e geriledi. Yine Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre iki sektörde faaliyet gösteren firma sayısı 61 bin 352’den 59 bin 101’e geriledi.

Bankacılık sektörünün net karı şubat sonu itibarıyla 118,2 milyar lira oldu Bankacılık sektörünün net karı şubat sonu itibarıyla 118,2 milyar lira oldu

Acil önlemler alınmalı

Rakamları değerlendiren Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği(DETGİS) Başkanı Mukaddes Başkaya, “Bu durumun temel birkaç sebebi vardır. Birincisi, küresel talepte yaşanan daralmadır. Düşük maliyetlerle üretim yapan ülkelerle rekabet etmekte zorlanıyoruz. Özellikle ev tekstilinde Pakistan ve Hindistan, hazır giyimde ise Bangladeş ve Vietnam gibi ülkelerle rekabet gücümüz neredeyse imkânsız hale gelmiştir. Ayrıca, döviz kurlarının baskılanması ve krediye erişimde yaşanan sıkıntılar bizleri oldukça zorlamaktadır. Eğer rekabet gücümüzü koruyamazsak, istihdam kaybı daha da derinleşecektir. Acilen finansman destekleri sağlanmalı, teşvik mekanizmaları devreye alınmalı ve üretim maliyetlerini düşürücü önlemler uygulanmalıdır. Aksi takdirde, bu kayıplar artarak devam edecektir” dedi.

Muhabir: MURAT DEMİRBİLEK