Denizli

‘Vatanı Yüreğinde Taşıyanlar’ görücüye çıktı

Denizlili gazeteci ve fotoğraf sanatçısı Emrah Varol, 100 yıl önce Yunanistan’ın Grebene’nin Kastro ve Vraşno köylerinden Denizli’nin Honaz İlçesi’nin Hisar Mahallesi’ne zorunlu göçe tâbi tutulan mübadillerin çektikleri acıları kaleme aldığı ‘Vatanı Yüreğinde Taşıyanlar’ kitabını görücüye çıkardı.  “Atalarımızın yaşadığı acılar ortaya çıksın istiyorum” diyen Varol, “Onlar çok fazla anlatamadı ancak bu görev bizlere düşüyor” dedi.

Denizlili gazeteci ve fotoğraf sanatçısı Emrah Varol, 1924 yılında Yunanistan’ın Grebene şehrindeki Kastro ve Vraşno köylerinden, Denizli’nin Honaz İlçesi’ne bağlı Hisar Mahallesi’ne zorunlu göçle yerleşen mübadele göçmenlerinin yaşadığı acıları anlatan "Vatanı Yüreğinde Taşıyanlar" adlı kitabını tanıttı. Kitap, 100 yıl önce yaşanan bu zorlu göç sürecine dair tarihî bir belgeleme sunarken, göçmenlerin çektiği zorlukları derinlemesine ele alıyor. Varol, mübadele sürecinin etkilerini ve göçmenlerin taşıdığı vatan sevgisini kaleme alarak, unutulmaya yüz tutan bu önemli dönemi günümüze taşıdı.

“YAŞANAN OLAYLAR VE ÇEKİLEN ACILAR…”

Tarihsel dönemde yaşanan acı olayları kaleme aldığını ifade eden Varol, “Mübadele hikayesi 1924 yılında gerçekleşen olayları ele alıyor. Yunanistan’dan Türkiye’ye gelen atalarımızın hikayesini ele aldım. Tarihsel dönemde yaşanan olaylar ve çekilen acılar, mübadele çocuklarının o dönemde yaşadığı olumsuzluklar ve mübadele portreleri yer alıyor. Ata topraklarını geride bırakarak Türkiye’ye zorunlu göçle gelen atalarımızın çektiği sıkıntıları günümüze aktardım” ifadelerini kullandı.

“MÜBADELE İLE GELENLERDEN HİÇ KİMSE KALMADI”

Bugün mübadele ile Honaz’a gelen atalarından kimsenin kalmadığını ifade eden Varol, “Hiç kimse kalmadı. En son 2008’de son mübadele göçüyle gelen atamızı kaybettik. Çok acı olaylar yaşadılar. Yunanistan’daki çeteler camii katliamı ile 100 büyüğümüzü acı bir şekilde öldürüyor. İşin acı tarafı oradaki yerel halkla ilgili hiç sıkıntı yok, ancak çeteler atalarımıza çok büyük acılar çektirmişler. 1924 yılında da yapılan anlaşma gereği atalarımız topraklarını terk etmek zorunda kalıyor. Doğduğunuz toprakları bırakmak çok kolay değil. Doğdukları topraklarla buluşmaları mahşere kaldı. Memleket hasretini çekerek dünyadan göçtüler. Evleri, bahçeleri, ağaçları aklınıza ne gelirse geride kaldı” dedi.

“ÇOK OLUMLU TEPKİLER ALDIM”

‘Vatanı Yüreğinde Taşıyanlar’ kitabının görücüye çıkmasının ardından çok olumlu tepkiler aldığını söyleyen Varol, “İstanbul’dan, İzmir’den, Aydın’dan çok sayıda olumlu mesaj ve telefon aldım. Çok güzel bir hikayeyi ortaya çıkardığımı söylüyorlar. Açıkçası Türkiye’ye mübadele ile gelen herkes bu kitapta kendilerinden bir parça bulacaklar. Tüm mübadelelerin benzer acıları ve kayıpları var” dedi.

“ACILARI ONLAR ANLATAMADI ANCAK BU GÖREV BİZLERE DÜŞÜYOR”

Cumartesi günü saat 19:30’da Honaz Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda imza günü gerçekleştireceğini ifade eden Varol, “İlk olarak Honaz’dan başlamak istedik. Gelecek hafta Denizli’de de imza günümüz olacak. Sonrasında Türkiye’nin farklı bölgelerinde ve fuarlarda da mübadillerin çektikleri acıları duyurmak için elimizden geleni yapacağız. Derdimizi anlatmak istiyoruz. Atalarımızın yaşadığı acı ve tatlı ne varsa ortaya çıksın istiyorum. Onlar çok fazla anlatamadı ancak bu görev bizlere düşüyor” ifadelerini kullandı.