Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu, Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin Denizli Sanayi Odası ve Denizli Mermerciler Derneği iş birliğiyle düzenlediği “Maden Sektör Toplantısı”nda yaptığı konuşmada 2024 yılı değerlendirmesinde bulundu. 

"Denizli’nin ihracatı düşmese de kârlılık neredeyse kalmadı. İşçilik maliyetleri ve kur baskısıyla ihracatçılarımız zararına üretim yapıyor. 2025 yılı, asgari ücret artışı ve döviz kurlarındaki baskılar nedeniyle daha da zor olacak gibi görünüyor," dedi. 

Kasapoğlu, Türkiye’nin dezenflasyon politikalarının gerekliliğini kabul ederken, "Kur politikalarının yanı sıra üretim ve ihracatı destekleyecek adımlar atılmalı. Faiz düşüşleri üretime yansıdığında Haziran ayını bulabilir. İlk altı ayda ekonomik zorlukların devam edeceğini öngörüyoruz," şeklinde konuştu. 

"İhracatçılar Maliyetine Satış Yapıyor"* 

Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada ihracatçıların finansal baskılarla baş etmeye çalıştığını ifade etti: 

"2024’ü 4,4 milyar dolarlık ihracatla kapatıyoruz ancak mevcut kur politikalarıyla ihracatçılarımız zararına satış yapmak zorunda kalıyor. Döviz kurlarında düzenleme olmadan sürdürülebilir kârlılığa ulaşmamız mümkün değil." 

KOBİ'lere yeşil dönüşüm için "mentör" desteği geliyor KOBİ'lere yeşil dönüşüm için "mentör" desteği geliyor

"Sektör Yüksek Maliyetlerle Mücadele Ediyor"

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, madencilik sektörünün yaşadığı zorluklara dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: 

"Orman bedelleri ve ruhsat harçları yüzde 44 yeniden değerleme oranında artacak. Ayrıca asgari ücret artışıyla birlikte maliyetlerimiz daha da yükselecek. Enflasyonla mücadeleyi destekliyoruz ancak ihracatçılar olarak sürdürülebilir bir ekosistem istiyoruz. Şu anda maliyetine ya da zararına ihracat yapıyoruz. Merkez Bankası’nın yüzde 2 olan döviz dönüşüm farkının yüzde 5’e çıkarılmasını talep ediyoruz." 

"Madencilikte Bürokrasi Sektörü Zor Durumda Bırakıyor"

Alimoğlu, madencilik sektöründe yaşanan bürokratik engellerin sektörü olumsuz etkilediğini belirterek şunları söyledi: 

"4 Eylül 2024’te Resmî Gazete’de yayımlanan Orman Kanunu’nun 16. maddesiyle getirilen düzenlemeler sektörümüzü kısıtlıyor. Bir maden işletmesini faaliyete geçirmek için 24 farklı kurumdan izin almak zorundayız. Bu uygulamalara karşı Danıştay’a iptal davası açtık. Ruhsat güvencesinin ortadan kalkması, sektörün yok olma riskiyle karşı karşıya kalmasına neden olabilir." 

Toplantı ve Ziyaretler 

Toplantı kapsamında Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu ve beraberindeki heyet, Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun ve Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu’nu makamlarında ziyaret etti. Ziyaretlerde sektörün talepleri ve beklentileri dile getirildi. 

Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin "Maden Sektör Buluşması" toplantılarının ikincisinin 25 Aralık 2024’te Muğla Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde yapılacağı duyuruldu.

Muhabir: Haber Merkezi