DRT TV'nin yılbaşı özel programına katılan İnşaat Yüksek Mühendisi Aydın Şahin, Drttv.com Haber Müdürü Tahir Aygün’ün sorularını yanıtladı. Programda, 2024 yılına dair değerlendirmelerde bulunan Şahin, bu yılın genel ekonomik ve inşaat sektörü açısından nasıl geçtiğini ele aldı. Aynı zamanda 2025 yılına ilişkin beklentilerini de paylaşan Şahin, sektördeki gelişmeler, yatırımlar ve olası zorluklar hakkında görüşlerini dile getirdi. 2025'teki projeksiyonlarına dair öngörüleri, inşaat sektöründe sürdürülebilirlik ve teknolojinin önemine vurgu yaparak sektördeki yenilikçi adımların gelecekte daha belirleyici olacağını belirtti.
YATIRIM YERİNE FAİZE YÖNELDİLER
Şahin, 2024 yılı boyunca yatırımların beklenen seviyeye ulaşmadığını belirterek, bunun temel sebebinin yüksek mevduat faizleri olduğunu vurguladı. Yüksek faiz oranlarının yatırım iştahını azalttığını ve bunun yerine bireylerin daha fazla faize yöneldiğini ifade etti.
İKİNCİ YARIDA İŞLER AÇILACAKTIR
2025 yılına yönelik daha iyimser bir bakış açısına sahip olan Şahin, bankaların faizlerin düşmesiyle birlikte uzun vadeli krediler hazırlamaya başladığını söyledi. Şahin, 2025'in özellikle yılın ilk iki çeyreğinde firmaların yatırıma yönelmesini beklediğini belirtti. İlk yarıda sektörde yatırımların daha temkinli olacağını, ikinci yarıda ise işlerindeki hızlanmanın başlayacağını tahmin etti.
OSB’DE YER KALMADI
Denizli'deki sanayi bölgelerine de değinen Şahin, OSB alanlarında yatırım yapacak yer kalmadığını, mevcut alanların büyüdüğünü ve yeni yapıların inşa edildiğini söyledi. 2024 ve bir önceki yılda 5 bin metrekarelik alanlardan 800 metrekarelik alanlara geçildiğini belirten Şahin, yatırımların Hacıeyüplü ve Kocabaş bölgelerinde yoğunlaştığını, Çardak OSB'de de yatırımların devam ettiğini ifade etti.
NİTELİKLE ELEMAN SIKINTISI VAR
Denizli genelinde yayılan yatırımların yanında, nitelikli eleman sıkıntısı da önemli bir sorun olarak öne çıkıyor. Şahin, beyaz yakalı çalışanlar için mühendis ve teknikerleri kendilerinin yetiştirdiğini, ancak mavi yakalı eleman konusunda özellikle kaynak ve demir işçilik gerektiren alanlarda zorluk yaşandığını aktardı. Gençlerin daha çok AVM'lerde çalışmayı tercih ettiğine dikkat çeken Şahin, bunun sektördeki iş gücü sıkıntısını derinleştirdiğini söyledi. Ayrıca, yaş ortalamasının 40'ın üzerinde olduğuna da vurgu yaptı.
ASGARİ ÜCRETTE TAHMİNLERİMİZ TUTTU
Asgari ücretle ilgili olarak ise Şahin, beklentilerinin doğru çıktığını ve bu durumun iş gücü maliyetlerini etkilediğini ifade etti. Sanayi sektöründeki anlaşmaların tamamlanmasının 6 ayı bulacağını öngördü ve Kasım ayında teklif edilen işlerin, bir sonraki yıl için hazır hale geleceğini belirtti. Son olarak, iş gücü maliyetlerinde yaşanan artışa da dikkat çeken Şahin, Kasım ayında iş gücü maliyetlerinde yüzde 30’luk bir artış beklentisiyle hareket ettiklerini ve geçinmenin her geçen gün daha da zorlaştığını söyledi. Şahin, çalışanlarının çoğunun asgari ücretle çalışmadığını, yüzde 10'luk bir kesiminin yalnızca asgari ücretle çalıştığını ifade etti.