Denizli

Katolik dünyası Denizli’ye akın ediyor

Asırlardır tüm görkemiyle ayakta duran Pamukkale Hierapolis Antik Kenti, Hz. İsa’nın 12 havarisinden olan Aziz Philippus’un mezarının 2011 yılında ortaya çıkarılmasının ardından Katolik dünyasının merkezlerinden biri oldu. Aziz Philip’in mezarı ve anıtını binlerce turist ziyaret ederken, bölge hac merkezi oldu. Kente gelen hristiyanlar "hac yolu" olarak bilinen merdivenleri tırmanıp köprüden geçtikten sonra Aziz Philip'in mezarını ve adına yapılan "Martyrion" adı verilen kiliseyi ziyaret ediyor.

Katolik dünyası Denizli’ye akın ediyor. Hz. İsa'nın 12 havarisinden biri olan Aziz Philippus’un Pamukkale Hierapolis’te M.S. 80’de paganlar tarafından öldürülmesi ve 4’üncü yüzyılda Hristiyanlık resmi din olduktan sonra Aziz Plilippus adına öldürüldüğü yerde bir şehitlik yapıldı. Antik kentte 2011 yılında Aziz Philippus'un mezarının bulunmasıyla Hierapolis, dünyanın dört bir yanından gelen Hristiyanı ağırlamaya başladı. İnanç merkezi olarak kabul edilen; Aziz Philippus adına yapılan mezar ve kutsal alan nedeniyle bölge hac merkezi oldu. Her yıl yüz binlerce turisti ağırlayan Pamukkale Hierapolis Antik Kenti yeni yılda da inanç turizmi açısından Hristiyan dünyasına ev sahipliği yapacak.

“KATOLİK DÜNYASI AZİZ PHİLİP İÇİN GELİYOR”

İnanç turizmi ile ilgili bilgiler veren Denizli Kültür ve Turizm İl Müdürü Hüdaverdi Otaklı, “İnanç turizmi açısından son dönemlerde çok yoğun bir talep var. Hierapolis’te bulunan Aziz Philippus Alanı, İncil’de bahsedilen 7 kiliseden biri. Katolik dünyası haç için Hz. İsa’nın 12 havarisinden biri olan Aziz Philippus’u (Phillip) ziyaret ediyorlar. Bunun nedeni de M. S. 80 yıllarında Hierapolis'e Hristiyanlığı yaymaya gelen Aziz Philippus'un burada çarmıha gerilerek öldürülmesinden kaynaklanıyor. Philippus, Hierapolis’te tek tanrılı inancı anlatıyor ve halka dini davet ediyor. Ayrıca o dönemde göz hastalıkları olanlar Pamukkale’de iyileştiklerine de inanıyorlar. 4. yüzyılda Hristiyanlık resmi din olduktan sonra Aziz Plilippus adına öldürüldüğü yerde bir şehitlik yapılıyor. Sonrası süreçte de bölge Katolik dünyası için merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor” dedi.

“ENDONEZYALILARIN UMRE TURU OLACAK”

2025 yılının inanç turizmi açısından iyi geçeceğini beklediklerini ifade eden Otaklı, “Özellikle Uzak Doğudan çok talep var. Endonezyalıların umre turu olacak. İlk olarak Kapadokya sonrasında Mekke ve Medine son olarak da Pamukkale’ye geliyorlar. 2025 yılında bazı kazıların da başlamasıyla birlikte inanç turizminin merkezi haline geleceğiz. Tripolis’e bir karşılama alanı yapılacak. Ayrıca Hierapolis’te de çalışmalar olacak. Bizim en büyük dezavantajımız ülke olarak pazarlamada sorunlarımız var. Her şey dâhilde sistem ve yerler belli. Turlar Antalya’dan günü birlik geliyor ve gidiyor. Bu bizim için bir sorun. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın; Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı tanıtımlar yapıyor. En çok beğenilen tanıtım fotoğrafları içinde Denizli’miz var. 55 milyonu aşan beğeniler görüyoruz. Denizli üzerinde de çok duruluyor. Tanıtımlar arttıkça da Denizli olarak daha iyi yerlere geleceğiz” ifadelerini kullandı.

“OTOYOL VE GECE MÜZECİLİĞİ KAZANIMLAR SAĞLIYOR…”

Aydın-Denizli Otoyolu’nun açılması ve Pamukkale’de gece müzeciliğinin de faaliyete geçmesiyle de artı kazanımlar elde ettiklerini belirten Otaklı, “Cruise gemileriyle ülkemize gelen turistler Aydın-Denizli Otoyolunu kullanarak 1 saatte Denizli’ye ulaşabiliyorlar. Bununla birlikte turist sayımızda da artışlar gözlüyoruz. Bunun yanı sıra gece turizminin de başlaması fark yarattı. Özellikle yaz aylarında turistler sıcaktan bunalıyorlar. Pamukkale’nin eşsiz güzelliğini görmek isteyen turistler gece saatlerinde de beyaz cenneti görme şansı yakalıyor. Turist sayımız bu yönden de artış gösteriyor. Biz 2025 yılında bütün parçaları birleştirdiğimizde 3 milyon rakamını görebileceğimizi düşünüyoruz” dedi.