TARIM VE HAYVANCILIĞIN BÜTÜNLÜĞÜ VURGULANDI

Varol, tarım ve hayvancılığın birbirinden ayrılmaz parçalar olduğunu vurguladı. Hayvancılık yapılacaksa, süt veya et hayvancılığı olsun, mutlaka kaba ve kesif yemin üretilmesi gerektiğini ifade etti. Bu iki sektörün bir bütün olarak ele alınması gerektiğini söyledi.

SORUNLARIN TESPİTİ VE ÇÖZÜM YOL HARİTASI

Varol, sorunların tespitinin iyi yapılması, kısa, orta ve uzun vadeli çözüm yol haritalarının oluşturulması gerektiğini belirtti. Gerekirse yeni kanuni düzenlemeler yapılması, her yıl sonuç raporlarının hazırlanarak görüşülmesi ve yeni tedbirlerle desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

ÜRETİM PLANLAMASI VE DESTEKLEME SİSTEMİNİN EKSİKLİĞİ

Ülkemizde üretim planlamasının bulunmadığını, taban fiyat ve alım garantisinin olmadığını ifade eden Varol, bunun üreticilerin karşılaştığı en önemli sorunlardan biri olduğunu söyledi. Üreticilerin ne üreteceklerini, ne zaman, ne kadar üreteceğini ve ürünlerini ne fiyata satacaklarını bilmediklerini belirtti.

ÜRETİCİ ZARAR EDİYOR, TÜKETİCİ PAHALIYA TÜKETİYOR, ARACILAR KAZANIYOR

Varol, üretici ve tüketici arasındaki fiyat makasının çok açık olduğuna dikkat çekti. Üreticilerin ürettikleri ürünleri çok düşük fiyatlara sattıklarını, tüketicilerin ise yüksek fiyatlar nedeniyle alım gücünün düştüğünü, buna karşın aracıların kazanç sağladığını vurguladı.


ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Varol, sorunların çözümü için şu önerilerde bulundu:

- Tarımsal girdilerde (mazot, gübre, ilaç, tohum, tarımsal mekanizasyon) ÖTV ve KDV kaldırılmalı

- Tarımsal desteklemeler güncellenerek artırılmalı

'Ücretsiz kargo' dönemi bitiyor 'Ücretsiz kargo' dönemi bitiyor

- Üretilen ürünlere alım ve ödeme garantisi verilmeli, piyasalar denetlenmeli, haksız kazanç sağlayan aracılar cezalandırılmalı

- Üretimde mutlaka planlama yapılmalı ve kayıtlı ekonomiye geçilmeli

Varol, "Sayamadığını yönetemezsin" sözüyle, tarım ve hayvancılık sektörlerindeki sorunların çözümü için kapsamlı bir planlama ve yönetim gerekliliğine vurgu yaptı.