EKOPOLİTİK

30 dilde yayın yapan Almanya devlet medya kuruluşu Deutsche Welle (DW Türkçe) Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'tan "son görev dönemim açıklaması!" başlıklı bir son dakika haberi yayınladı.

ABB Başkanı Mansur Yavaş, Ankara belediye başkanlığı görevine bir daha aday olmayacağı mesajını verdi. Yavaş, "İkinci görev dönemi sonunda görevi bırakmayı düşünüyorum" dedi.

Mansur Yavaş, mevcut ikinci dönemi sonunda görevi bırakmayı düşündüğünü belirterek ABB Başkanlığı için bir daha aday olmayacağı mesajını verdi. Yavaş, Ankara Polatlı ilçesinde belediye başkanı ve partililere hitaben yaptığı konuşmada "İnşallah güzel bir isim de bırakarak ikinci dönemin sonunda görevi bırakmayı düşünüyorum. Böyle söz vermiştim" dedi. Yavaş, "Görevimizin sonunda buraya inşallah vedalaşmaya da geleceğiz. Vedalaşmaya geldiğimizde sizin karşınıza inşallah alnı açık, sizlerin başınızı eğdirmeyecek bir şekilde gelip sizlerden helallik alarak görevi bırakmayı nasip etsin diyorum" şeklinde konuştu.

DW; "CUMHURBAŞKANLIĞI HAMLESİ Mİ?"

Deutsche Welle'nin haberine göre Cumhurbaşkanı adaylığı için adı en çok geçen politik aktör olan ve son yerel seçimlerde ABB Başkanlığına seçilen Mansur Yavaş, 2024 yerel seçimlerini de kazanarak ikinci görev dönemine başlamıştı. Bir sonraki yerel seçimlerin 2029'da yapılması planlanıyor. Mansur Yavaş'ın ismi, 2028'de planlanan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte geçiyordu. Mansur Yavaş, gündemi cumhurbaşkanı adayıyla ilgili tartışmalara kilitlemeyi doğru bulmadığını ve bu tartışmalar için erken olduğunu belirterek CHP'nin ön seçimine katılmayacağını açıklamıştı. ABB Başkanı, İmamoğlu'nun üniversite diplomasının iptal edilmesine tepki olarak adaylık kararını askıya aldığını bildirmişti. Diploma iptalinin hemen ardından gözaltına alınan ve tutuklanan İmamoğlu, CHP'nin haftasonunda yapılan ön seçimlerinde tek aday olarak cumhurbaşkanlığına aday gösterildi.

THE GUARDIAN VE DW HABERLERİNDE TÜRKİYE

Ünlü İngiliz Gazetesi The Guardian yayınladığı haberinde "Türkiye'de yetkililer, gazeteciler de dahil olmak üzere bin 100'den fazla kişiyi gözaltına alırken, on binlerce kişinin son yılların en büyük hükümet karşıtı protestoları için sokağa çıkmasının ardından sosyal medya platformu X'te yüzlerce hesabın engellenmesi yönünde taleplerde bulundu" yorumuna yer verdi.

10 GAZETECİ GÖZALTINA ALINDI

Guardian ve DW Türkçe'nin haberlerinin detayları şöyle; "İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde gerçekleşen gösterileri takip eden bir gazeteci gözaltına alınırken, dokuz gazeteci ise şafak vakti yapılan baskınlarda gözaltına alındı. İstanbul Saraçhane'deki mitingi takip eden gazetecilerden Bülent Kılıç, Zeynep Kuray, Yasin Akgül, Ali Onur Tosun, Hayri Tunç, Gökhan Kam, Barış İnce, Zişan Gür ve İBB foto muhabiri Kurtuluş polis nezaretinde götürüldü."

SON 10 YILIN EN BÜYÜK GÖSTERİLERİ

Polisin İstanbul'daki gösterilere derviş kıyafetleri ile katılan bir göstericiye biber gazı sıktığı Reuters Ajans'ın Fotoğrafını paylaşan The Guardian haberini şöyle sürdürdü;

"İmamoğlu'nun gözaltına alınmasıyla tetiklenen kitlesel gösteriler, Türkiye'de on yıldan uzun süredir gerçekleşen en büyük gösteriler oldu. Protestolar, Türk yetkililerden artan bir tepkiyle sonuçlandı ve polis artık İstanbul'da ve ülke genelindeki diğer büyük kasaba ve şehirlerde toplanan kalabalığa karşı biber gazı, göz yaşartıcı gaz ve zırhlı su topu araçlarını kolayca kullanıyor."

FOTO MUHABİRLERİ VE KAMERAMANLARIN ZOR SINAVI

Aynı haberde; Türkiye'de gözaltına alınan gazetecilere destek veren ifade özgürlüğü örgütü Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği Başkanı Evin Barış Altıntaş, gece gözaltına alınan gazetecilerin çoğunun foto muhabiri ve kameraman olmasının dikkat çekici olduğunu söyledi ve, "Asıl amaç protestolarda fotoğraf çeken insan sayısını azaltmak" dedi.