Bir şehrin tanınması ve o şehre ekonomik katkısı açısından turizm önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Turizm şehirleri denince aklımıza nereler geliyor peki? Antalya, İzmir, Muğla fark ettiniz mi bilmiyorum ama genelde deniz olan şehirler bunlar, çünkü insanlarımız da şu algı daha fazla tatil denince yaz, tatili turizm denince de deniz akıllara geliyor. Deniz olmayan yerde turizm olmaz mı? olur tabi ki de mesela isminde deniz ama kendisinde deniz olmayan Denizli'de bir turizm şehri aslında.
Peki Denizli'de turizm denince akıllara ilk neresi geliyor? UNESCO tarafından belirlenen Dünya Mirası listesinde yer alan Pamukkale akıllara gelen ilk isim olmuştur çoğumuzda, ama Denizli'nin bilinmeyen o kadar çok gezilecek yeri var ki ben bile Denizlili olduğum halde daha yeni öğrendiğim ama daha gitmediğim yerleri var.
Şöyle kısa kısa buraları isim olarak size aktarmak istiyorum.
Apollon Lairbenos Tapınağı
Kehanet ve güzel sanatlar tanrısı olan, ayrıca önemli Anadolu tanrıları arasında yer alan Apollon Lairbenos adına Menderes Nehri'nin güney kıyısında, Tripolis Antik Kenti’ne sadece 35 kilometre uzaklıkta inşa edilen Apollon Lairbenos Tapınağı, görmeni önerdiğimiz etkileyici bir yapı.
Tabea Antik Kenti
Helenistik dönemden başlayarak neredeyse günümüze kadar yerleşim yeri olarak kullanılan antik kent, kayalar için oyulmuş tek odalı evleri ile benzersiz bir manzaraya sahip.
Buldan Yayla Gölü
Süleymanlı Gölü olarak da bilinen ve 1985 yılında mesire alanı ilan edilen Yayla Gölü, Denizli'ye yaklaşık 55 kilometre, Buldan ilçesine ise 8 kilometre uzaklıkta yer alıyor. 466 hektarlık geniş bir alana yayılan ve deniz seviyesinden 1150 metre yükseklikte uzanan göl; rengarenk çiçeklerin süslediği tatlı suları, zengin bitki çeşitliliği ve endemik bitki türleri ile doğa tutkunlarının keşfetmesi gereken yerler arasında.
Keloğlan Mağarası
Denizli’ye yaklaşık 56 kilometre uzaklıkta yer alan Keloğlan Mağarası, doğa yürüyüşlerinin yanı sıra mağaracılık turlarının da değişmez adreslerinden biri. 1970 yılında keşfedildikten sonra pek çok efsaneye konu olan mağarada 20 gün yaşayan insanların saçlarının çıktığına inanılıyor ve etkileyici mağara ismini de bu efsaneden alıyor.
Ağlayan Kaya Şelalesi (Yeşildere Şelalesi)
Halk arasında Yeşildere Şelalesi olarak da bilinen ve Denizli'nin çok ziyaret edilen doğa harikalarından biri olan Ağlayan Kaya Şelalesi, aynı zamanda bölgenin en eski yerleşimlerine de ev sahipliği yapıyor. Antik hazineleriyle tarih turlarının da rotaları arasına giren büyüleyici şelale, en sıcak yaz günlerinde bile buz gibi kaya göletiyle çok seviliyor.
Bu saydığım yerler sadece bir kaçı aslında buraları bilenler çok azdır diye düşünüyorum. Evet bu güzellikler Denizli il sınırları içinde. Fakat çevresinde yaşayan insanlar dışında bilinirliği çok az olan yerler, belki de biz tanıtamıyoruz şehrimizin güzelliklerini. İnternete girdiğinizde daha nicesi karşımıza çıkıyor. Bir Denizlili olarak kaçına gittim diye düşündüğümde bir elin parmaklarını geçmez bu sayı o yüzden diyorum ki şehrimizi tanıtalım ama ilk önce kendimiz tanıyalım.