Gelelim diğer ilçelerimizin geleneksel ve bir o kadar özel yemeklerine;

ÇAMELİ - DİLLERE DESTAN LEĞEN BÖREĞİ

Coğrafi işaretli Kuru Fasulyesi, Meneviş Yoğurtlaması, Leğen Böreği ve daha niceleri. Leğen böreği, leyen böreği, len böreği, siz hangi ismiyle tanıyorsunuz bilmiyorum ama bu enfes börek özellikle kış aylarında sıkça yapılıp afiyetle yenilmektedir. Büyüklerimiz eskiden Kurban Bayramları’nda kurban kavurması ile yapar misafirlere ikram edermiş. Genelde kuzinede pişirilen bu nefis yemek, çay ile birlikte de afiyetle yenilmektedir.

GÜNEY - TÜRKİYE’NİN YEMEK HARİTASINDA ADI GEÇEN ÇAPUT AŞI

Çaput Aşı, pilav türünde bir yemektir. Yöreye özgü yemek farklı bir tattır. İçerisinde pirinç, kuzu eti, baharatlar ve en ilginç olan malzemelerden biri olan asma yaprağı bulunmaktadır. Denizli’de çokça yapılan bağ ve bahçecilik yemek kültürünü de derinden etkilemiştir.

KALE - MEŞHUR KALE BİBERİ'NDEN BİBER TATARI

Biber Tatarı, bölgeye özgü Kale Biberinden yapılan bir lezzettir. Kale biberi, nisan başı gibi dikilir ve temmuz sonu gelince tarladan toplanır. Toplanan biberler, ipliğe dizilerek gölge bir yerde eylül sonuna kadar kurutulur. Evlerin bahçelerinde, balkonlarda sıra sıra dizilmiş biberler, ilçenin doğal dekorunu oluşturur. Biber tatarında, kuru biberler haşlanır, sapları ve çekirdekleri ayıklanarak yağda kızartılır. Uygun büyüklükte kesilen patatesler kızartılır. Tuz ile sarımsak dövülerek uygun kıvama getirilmiş süzme yoğurdun içine katılır. Kızartılmış biber ve patatesler yoğurdun üzerine döşenir. Soğuk olarak servis yapılır. Her hali ile mükemmel olan bu biberden yakın zamanda bir otel şefi tatlısını dahi yapmıştır.

TAVAS - PİDESİ, KEBABI, BAKLAVASI

Tavas pidesinde asıl aktör tahinli pidedir. Tavaslılar tarafından bu pideye "içli-dışlı" denir. Tavas baklavası yapmak ayrı bir zanaattır. Sarı sert baklavalık buğday, kepekli ve arpa unuyla yapılan baklava taş fırınlarda pişirilir. 40 kat yufkanın her sırasına dökülen cevizlerin şerbetle buluşması damaklarda unutulmayacak lezzetler bırakır. Hamurunun açılmasından taş fırınlarda pişirilmesine kadar fazlasıyla emek isteyen bu lezzet, bayram günlerinin vazgeçilmezi olmaya devam etmektedir.

Ve daha nice ilçelerimiz, kendine özgü tatlarıyla adeta bir gastronomi hazinesi. Bu yazımda elimden geldiğince güzel Denizli'mizin geleneksel yemeklerini aktarmaya çalıştım. Sürçülisan ettiysem affola.