Denizli, Ege Bölgesi'nin kalbinde yer alan, tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü bir şehrimizdir. Ancak Denizli'yi eşsiz kılan bir diğer özellik de mutfağı. Bugün sizlere yazarken bile iştahımı kabartan Denizli'nin ilçelerinin meşhur yemeklerinden bahsedeceğim. Umarım, okurken hem öğrenir hem de tatmaya can atarsınız.

TANDIR KEBABI - ODUN ATEŞİNDE PİŞEN ENFES BİR LEZZET

Tandır kebabı, Denizli'nin uzun yıllardır yapılan geleneksel aynı zamanda tescilli bir yemeğidir. Denizli Kebabı sakız ağacı odunları ile tavlanmış, ateş tuğlası ile örülü fırınlarda, yaşını doldurmamış kuzu etlerinden yapılır. Burada yaklaşık 2-3 saat pişen etler satırla kesilip pide, soğan ve domates ile servis ediliyor. Bu kebabın bir diğer özelliği ise hiçbir kebapçıda çatal, bıçak bulunmaz. Bunun nedeni ise ilk ustalar Denizli Kebabını ilk olarak elle servis etmişler ve bu bir usul, adet durumunu almış. Günümüz ustaları eski ustalarına saygı ve hürmetlerinden hala bu usule göre Denizli Kebabını sunuyorlar.

ACIPAYAM - 500 YILLIK DODURGA TARHANASI

Diğer tarhana türlerinden farklı olan bu tarhana su, bulgur ve un karışımıyla yapılır.  Hazır hale gelen sıcak tarhana ceviz, pekmez, yoğurt ve tereyağı gibi malzemelerle zenginleştirilir. Kazanlarda kalanlar ise top tarhana yapılmak üzere yörede ‘kova’ adı verilen sazlıkların üzerine elle şekil verilerek serilir. Dodurga'nın güneşli günlerinde özenle kurutulur. Kuruma süreci boyunca, güneşin sıcaklığı ve rüzgarın esintisiyle tarhana, eşsiz aromasıyla zenginleşir.

BABADAĞ - ADINA FESTİVALLER DÜZENLENEN MEŞHUR KEŞKEK

Babadağ keşkeği eskilerden davetlerde, hayırlarda, düğünlerde yerel halkın bir araya gelerek hazırladığı geleneksel bir yemeğidir. Buğdaylar büyük kazanlarda kaynatıldıktan sonra, serme işlemi sonrasında kurutulur. Kuruyan buğdaylar dibek taşına alınır ve burada dövülür. Ayrı bir kazanda kırmızı et iplik iplik olana dek haşlanır, kemiklerinden ayrılır. Babadağ keşkeğinin en önemli özelliği ise haşlanan et ve buğday birbiriyle bütünleşene kadar birlikte tokmakla dövülmesidir. Son olarak üzerine tereyağında yakılan kırmızı toz biber dökülerek lezzet şölenine dönüşür bu meşakkatli yemek.

BAKLAN - DÜĞÜNLERİN, ŞENLİKLERİN VAZGEÇİLMEZİ TOPALAK YEMEĞİ

Yörenin düğün ve şenlik gibi günlerinin vazgeçilmez yemeği olan topalak, yıllar boyunca nesilden nesile aktarılmıştır. Topalak yapılırken önce, kıyma ve bulgur uzun bir süre yoğrulur. Daha sonra bu karışım, özel olarak hazırlanan soslu suda haşlanır. Yemek hazır olduğunda sunumuna geçilir. Sunum da kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Kimileri içine patates veya nohut ilâve ederek çorba şeklinde, kimileri de üzerine yoğurt ekleyerek servis eder.

BULDAN - YARIŞMALARDA ÖDÜLÜLERİ OLAN ÇAĞLA DÖVMESİ

El dokuması kumaşlarıyla ün salmış Buldan, mutfağında da iddialı. Çağla ve taze çitlenbik (bedren) havanda dövülür. Kaynamış yumurta, yeşil soğan, peynir, maydanoz doğranıp çağla-bedren döğmesi ile karıştırılır, tuz ve zeytin yağı eklenir, yufka içine konarak dürüm yapılır.

ÇAL - DEBİT AŞI

Memleketim olan Çal'ın güzelliklerini saymakla bitiremem ama yine de kısaca değineceğim. Adına festivaller düzenlenen üzüm bağları, hasat edilen üzümlerden pekmezi, çekirdeksiz kuru üzümü, Çal karası, Hancalar bamyası, Kekik, Payam, Lavanta, Lavanta suyu, Kekik suyu, Üzüm sirkesi derken liste uzar gider. Gelelim meşhur debit aşına; un, su, tuz katılarak yoğurulan ekmek hamuru senitte yufkadan biraz küçük ve biraz kalın bir şekilde açılarak sacın altında yanan ‘’çokak’’ ateşinde pişirilir. Yarı pişen ekmek hamurları eşit kareler halinde, tırnak büyüklüğünde kesilerek kurutmaya bırakılır. Yaklaşık iki günde kurutulan bu hamurlara “debit” adı verilir. Hazırlanan debitler salça, kuru biber, nohut, limon suyu ile pişirilir. Debit, hem çorba olarak hem de ana yemek olarak da servis edilebilir.